zaterdag 14 maart 2015

COMMISSIE

In de  KNVB-commissie ‘Promotie & Degradatie’ Betaald Voetbal Organisaties in  Nederland wordt al vanaf begin januari 2015 gesproken over wijziging van de bestaande Promotie- en Degradatieregeling. Ik vernam dit nieuws uit een zeer betrouwbare bron. Let wel: de commissie heeft de uitdrukkelijke opdracht zich verre te houden van iets als ‘match-fixing’. Wie er precies zitting hebben in die commissie, wordt nadrukkelijk geheim gehouden. Desalniettemin worden toch al de namen gefluisterd van Glenn Helder (namens de voetbaltoto), de broer van Johan Cruijff, de tweede vrouw van Willem van Hanegem, de buurmannen van Willy en René van de Kerkhof en (onder voorbehoud) Leo Beenhakker (74 al weer).
Er bestaat al geruime tijd grote onvrede over de bestaande promotie- en degradatieregeling. Want wat zie we keer op keer gebeuren? De gepromoveerde clubs degraderen in negen van de tien gevallen het jaar daarop weer en de gedegradeerde clubs promoveren bijna altijd weer in het jaar daarop. In feite is daar weinig tot niks aan te beleven. Het is zo voorspelbaar als de pest!
Daarom is aan de commissie de opdracht gegeven andere criteria te formuleren die moeten leiden tot promotie of degradatie.  Hoewel officieel pas volgende week woensdag de conclusies naar buiten zullen worden gebracht, kan onze betrouwbare bron al vertellen waar de commissieleden het met elkaar over hebben.
De kampioenen van de eredivisie en de Jupiler-League, alsmede alle deelnemers aan play offs, spelen zoals gewoonlijk hun wedstrijden en worden daarvoor als gebruikelijk beloond.
De nieuwe regeling is een proef en geldt in principe voor één jaar. Deelgenomen kan worden door alle teams die geen kampioen geworden zijn en die niet zullen meedoen aan welke play off dan ook.
De commissie heeft een aantal criteria opgesteld die uiteindelijk de promovendus en degradant moeten aanwijzen:
-          het aantal kale voetballers in de selectie
-          het aantal getatoeëerd voetballers
-          het aantal Hollandse jongens in de selectie
-          het aantal uitgedeelde elleboogstoten
-          de hoogte van het gras
-          de mate van beweeglijkheid van de trainer, langs de zijlijn
-          een langs de lijn, meevoetballende trainer
-          de hardheid van de harde supporterskern
-          de hoeveelheid supporters die gemiddeld het speelveld betreedt
-          De mogelijkheid voor toeschouwers, om bij mooi weer, te zonnen op het speelveld.
-          Het clubtenue doet pijn aan de ogen.
-          Catering met vers fruit
-          Toeschouwers kunnen uit de kleren gaan.
-          Diervriendelijkheid van het stadion.
-          Een steward op 5 toeschouwers.
-          De akoestiek in het stadion: is de fluit van de scheids overal in het stadion goed te horen
-          De zichtbaarheid: is vanaf elke plek op de tribunes de vlag van de grensrechter goed te zien.
-          De aanwezigheid van een grappige mascotte (Mickey Mouse, Pluto of zoiets)
-          Een fijn clublied.
-          Optredens van zangers of zangeressen; drumbands; majorettekorpsen.

Bovenstaande criteria worden dus volgens onze bron door commissieleden besproken. In feite kan daaruit nog niet geconcludeerd worden welke kant de commissie exact op wil. Het lijkt er op dat clubs die meer dan alleen voetbal brengen een grotere kans maken op promotie. Logischerwijze ligt het in de lijn der verwachtingen dat clubs die zich uitsluitend op het voetbal richten een grote kans op degradatie maken. Maar voor het zelfde geld is het net andersom. Toch? Promoveert Sparta (ik hoop het)? Vliegt Go Ahead Eagles er uit (van mij mag het)?
We zullen het volgende week woensdag horen!


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten