dinsdag 3 augustus 2021

NIEUWE DINGEN-

 

Vandaag is het ‘nieuwe dingen dag’ … drie maar  hoor, tot nu toe althans. Ik heb een nieuwe leerling voor de conversatieles, die ik in het buurthuis geef. Ik heb daar al eens  eerder over geschreven.  De nieuwe leerling is een vluchteling uit Jemen, ze is pas sinds 1 januari jl. in Nederland. Gasta heet ze; het verbaast me hoeveel ze al geleerd heeft in die zeven maanden dat ze in ons land is. Heel af en toe moeten we een woord uit het Engels gebruiken om elkaar goed te kunnen begrijpen.  Ze gaat ook nog naar een taalschool , daar doet ze de A1 cursus, dat is voor wie nieuw is in Nederland altijd de eerste taalstap.  Ze is goed bezig, goedlachs ook en ik zie haar heel geconcentreerd de juiste woorden en zinsvolgorde zoeken.

Het tweede nieuwe is dat ik voor het eerst in zes jaar er een paar daagjes tussen uit ga. Ik heb besloten vier dagen naar Den Bosch te gaan. Den Bosch is altijd al een leuke stad om te bezoeken en niet alleen om  te smullen van die lekkere Bossche bollen. Ook de gotische Sint Janskathedraal is een bezoek waard net als het Jeroen Bosch art centre en de wijk Uilenberg, voorheen, in de zestiger en zeventiger jaren, een probleemwijk nu een buurt met leuke cafeetjes en restaurants. Maar voor mij de belangrijkste reden om juist nú naar Den Bosch te gaan is het theaterfestival Boulevard daar van 5 t/m 22 augustus a.s.  Helaas zou het een beetje te duur worden om daar die hele periode te verblijven; dat zou ook ineens te veel zijn. Ik moet er weer helemaal aan wennen om een paar dagen van huis te zijn, want dat is, zoals ik al schreef, in zes jaar niet gebeurd.

Er is van alles te zien op de Boulevard. Ik kom dus als theaterliefhebber volop aan mijn trekken. Theater is hier niet alleen toneel: onder de noemer van theater valt hier ballet, opera, (hiphop)dans, circus, poëzie (spoken word), story telling, muziektheater, zang, poppenspel; dit is eigenlijk al te veel om op te noemen. Google op Boulevard en Den Bosch om meer te zien.

Gelukkig is er niet zo’n streng corona-regiem. Alleen de anderhalve meter wordt aangehouden, als ik in een restaurantje wil  eten moet ik getest worden en aan een tafeltje zitten. Verder houdt de organisatie in de gaten dat er niet te veel mensen op de evenemententerreinen komen.

En dan die QR-code die speelt een rol bij kaarten kopen voor sommige voorstellingen, dat is dan heel jammer voor mij want ik schijn een te oude smartphone te hebben; de QR-code beklijft daar niet op.

Het derde nieuwe is dat ik ter gelegenheid van het treinreisje Rotterdam – Den Bosch een dalurenkaart (60 euro) heb aangeschaft met zeven keuzedagen (26 euro). Met een dalurenkaart krijg ik een jaar lang 40% korting op al mijn reizen en als ik op een keuzedag reis is dat gratis.

Nu maar hopen dat het vier dagen lekker weer is in Den Bosch.         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten