maandag 30 augustus 2021

MOEDER?

Cindy heeft haar moeder, Mary, nu al in geen jaren meer gezien. Dat is maar goed ook.  Mary is een vrouw met problemen. Van haar heeft ze meer last dan gemak gehad.  Mary belt haar eens in de zoveel tijd; meestal klikt Cindy het gesprek weg; een enkele keer neemt ze het aan maar binnen een minuut heeft ze er al weer spijt van. Haar moeder trèkt alleen maar aandacht en dat kan ze missen als kiespijn. Ze klikt  het gesprek meteen weer weg.  Carla,  de partner van Cindy, doet wel eens een poging om te bemiddelen tussen die twee  … maar dat is trekken aan een dood paard.  

Sinds Mary gescheiden is van Cindy’s  stiefvader, is er helemaal geen land meer met haar bezeilen. Ze is aan de cocaïne. Het enige waar Mary op uit is, is geld voor haar coke-verslaving. Ze wil zich altijd en overal vrolijk, energiek en onoverwinnelijk voelen ... Elk telefoongesprek heeft ze haar smoesje klaar  …  bijvoorbeeld het verhaal over het lawaai dat haar bovenbuurvrouw maakt met het oefenen van haar danspasjes en dat ze daar hartstikke gek van wordt … maar dat verhaal slaat al gauw om: ze heeft  geen geld om de huur te betalen en of Cindy haar wat wil lenen. ‘Ma, ik ga dit gesprek nu  beëindigen ,’ zegt ze en klikt Mary weg.

Die cocaïneverslaving dat is iets van de laatste jaren … vroeger toen Cindy nog jong was  … viel Mary nog wel  mee … ze nam haar mee naar de speeltuin, het strand, ze las haar wel eens wat voor. Ze raakte  de weg kwijt toen Cindy in de puberteit  kwam . Juist toen ze haar moeder zo hard nodig had.  Mary deed er lacherig over dat Cindy’s borsten groeiden en toen zij voor het eerst ongesteld werd … buikpijn … chagrijnig …lusteloos … moest ze van haar klasgenootjes horen wat er met haar kon zijn. Haar moeder gaf haar geld en stuurde haar naar het Kruidvat om tampons te kopen. Ze liet haar zelf  uitzoeken hoe dat werkte met die tampons. Dat  dat bloedverlies elke maand terug zou komen en waarom, daar zei haar moeder ook niks over.  Toen verwaterde de relatie met Mary al behoorlijk.

Op haar zeventiende raakte Cindy  bevriend met  een jongen van de dansschool: Ruud. Ze stelde hem voor aan haar moeder. Die was ziek: achterdochtig, vertrouwde die knul niet. Hij wilde haar alleen maar gebruiken, dacht ze. Hoe ze daarop kwam begreep Cindy niet, Ruud was voor haar een lieve, aardige jongen. Mary wilde hem nooit meer zien. Ruud en Cindy bleven desondanks bevriend. Ze raakte zwanger van hem ...  vond zichzelf nog te jong … pleegde abortus. Mary was daar zwaar op tegen maar Cindy nam haar niet meer serieus met haar cocaïne en haar paranoia.  

De verkering met Ruud ging uit, hij had een ander. Cindy voelde zich steeds meer aangetrokken tot meisjes … vrouwen.  Op het laatste schoolfeest danste ze innig met  haar klasgenoot Carla … wilde haar niet meer loslaten … liet haar na die avond ook niet meer los. Mary sputterde al niet meer tegen toen ze hoorde van de trouwplannen van Cindy en Carla.

Cindy brak met haar moeder. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien. Alleen voor geld is het dat Mary haar af en toe nog eens belt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten