woensdag 13 augustus 2014

RIJDEN OP DE MARKT

Gelukkig was het vandaag niet zo druk op de markt. Meestal is het: hoe warmer hoe drukker. Ik schrijf ‘gelukkig’ omdat het er weer eens wemelde van de voertuigen en hulpmiddelen op wieltjes en als het dan mooi weer is er voor de normale marktklant zowat geen plaats.
Het is natuurlijk vreselijk dat mensen noodgedwongen van een scootmobile gebruik moeten maken. Maar ik vind het daarentegen bespottelijk dat ze zich rustig met hun ruimteverslindende voertuig tussen de overige marktklanten inwringen en zonder blikken of blozen tegen hielen botsen en over tenen rijden. Rijden in de scootmobile, vind ik, zou op de markt verboden moeten worden.
Ook rollators zijn zo’n bron van ergernis. Van een scootmobilist kan ik me nog voorstellen dat ie per ongeluk tegen enkels aan botst maar marktgangers met een rollator verdenk ik vaak van om hun hulpmiddel als wapen in te zetten in de strijd om de koopwaar: niks zeggen maar stevig met het rollatoortje duwen: ‘ga eens opzij’….’laat me er eens langs’. Gebruik van de rollator zou op de markt alleen toegestaan moeten zijn op daluren: voor negen uur ‘s ochtends en na vijf uur ‘s middags.
Het zou overdreven zijn om te stellen, dat het voor alle rollatorgebruikers geldt, maar ik heb er eens opgelet en het viel mij op, dat de persoon achter de rollator, doorgaans uitermate veel ruimte in neemt. Overigens mag dàt natuurlijk nooit een reden zijn voor strengere sancties in de richting van de omvangrijkere rolstoelgebruiker; die kan er natuurlijk ook niet altijd iets aan doen.
Kinderwagens horen eigenlijk ook thuis in de categorie rollator. O, sorry, tegenwoordig worden  kinderwagens, zo begrijp ik, maxi cosi’s genoemd. Die maxi cosi voor één kindje veroorzaakt qua ruimte een vergelijkbare irritatie-overlast als de  rollator; deze zou dus uitsluitend op daluren de markt op mogen. Die maxi cosi’s voor tweelingen echter zijn qua ellende net zo erg als scootmobiles en zouden dus helemaal van de markt geweerd moeten worden. Trouwens (en dit terzijde): er worden me de laatste jaren wel erg veel tweelingen geboren, zeg, … ze rijzen de pan uit, …. ik hoorde laatst iemand zeggen dat ‘de tweeling’ een degeneratieverschijnsel is … schijnt iets te maken te hebben met incest … ik weet ook niet hoe het precies  zit … zal ’t es googlen.
Van de boodschappenwagentjes op kleine wieltjes heb ik eigenlijk niet zo’n last. Ze worden meestal door de marktklant achter zich aan getrokken. Ze zijn voor mij als achterop komend verkeer altijd duidelijk zichtbaar en voor het zeldzame geval dat iemand me met zo’n karretje voor de voeten loopt, zie ik het direct en in het ergste geval kan ik het karretje altijd een rotschop geven … meestal zijn de bezitters van boodschappenkarretjes niet de sterksten …. dus dat kan ik rustig doen.

Helemaal onbeschoft vind ik de steeds vaker voorkomende, arrogante rotgewoonte van voornamelijk jonge mensen,  om, maakt niet uit hoe druk het ook is, met hun fiets aan de hand, laadbak voorop, grote fietstassen achterop de markt op te lopen … van vroeg tot laat  lopen ze te shoppen op de markt met hun fietsen, van aftandse roestige brikken tot gloednieuwe hybrides. Met de uitstekende fietssturen botsen ze tegen tegen ruggen, armen en borsten van niets vermoedende marktkopers aan. Deze categorie marktbezoekers zou niet alleen geweerd moeten worden van de markt, neen, deze categorie zou meteen bekeurd en hun fiets geconfisceerd moeten worden..

Ik heb trouwens een behoorlijk pijnlijke rib (gekneusd … gebroken) overgehouden aan een  botsing met een fiets op de markt deze middag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten