dinsdag 6 augustus 2019

RESTAFVAL


Het plein ziet er schoon uit. Een plein met een glasbak, een papierbak en twee restafvalbakken. Alle bakken hebben een ondergrondse container om al het afval op te slaan.  Het is nog vroeg: 7.30 uur. De eerste klant voor restafvalbakbak meldt zich. Hij heeft twee grijze zakken. Hij stopt ze beide in de voorste bak. Weldra volgen er meer mensen met restafval. Er meldt zich nu ook iemand voor de glasbak. Het is nu 9.00 uur. Een mooie glasbak-tijd. De glasbak en papierbak worden niet zo veel gebruikt als de restafvalbak. Om 12 uur komt er iemand met een grote kartonnen doos. Die probeert hij in de papierbak te persen. Dat lukt niet. Hij gaat op het karton staan dansen tot het een kleiner pakket is geworden. Maar nog steeds gaat het karton niet in de bak. De man besluit het stuk karton een schop te geven richting papierbak. Hij loopt vervolgens weg. Bij de glasbak laat iemand een plastic zak uit zijn handen vallen met allemaal glas. Zij wil de stukken glas alsnog in de bak gooien; snijdt zich echter open aan kapot glas. Ze keert het zakje om. Het zakje moet geleegd in de bak. Doch het meeste glas valt naast de bak. Ze laat het verder liggen.
Ondertussen zijn de restafvalbakken alle twee behoorlijk volgelopen. Voor het eerst vandaag besluit een dame haar restafvalzak vóór de bak neer te zetten. Weer arriveert er iemand met een doos. Deze persoon wil de doos in de restafvalbak stoppen. Ook hij probeert de doos eerst  klein te stampen. Hij duwt het karton in de opening van de restafvalbak. Hij duwt wat hij kan. Maar het lukt niet. De doos blijft half uit de opening van de restafvalbak steken.
Steeds meer vuilnisbakzakken en plastic tasjes gevuld met afval verzamelen zich voor de restafvalbakken. Nu ook dienen  de eerste dieren zich aan. Meeuwen, roeken, duiven, spreeuwen, eksters  openen de aanval op al het in plastic gestopte afval. Meeuwen zijn het slagvaardigst. Zij scheuren met hun vlijmscherpe snavels de zakken open. De voor hun smakelijkste dingen vissen ze er uit. Er zit zoveel lekkers in…ze kunnen het niet alleen op, de roeken pikken ook hun portie mee evenals de eksters en de spreeuwen….alleen de duiven durven niet erg en lijken  af te wachten tot de andere vogels uitgegeten zijn. 
Mensen die nu nog hun vuil komen brengen moeten oppassen dat ze niet uitglijden. Of in het glas trappen. Het is inmiddels 18.00 uur en het restafval heeft zich verzameld rondom de bakken. Het pleintje is een voederplaats voor vogels geworden … hoewel….. ook ratten komen nu een graantje meepikken op dit late uur. Ratten spurten van de woonhuizen aan de overzijde naar de afvalbakken; jagen de  vogels op en pikken, uit her en der verspreide plastic zakjes, nog wat er van hun gading is en spurten weer terug naar hun hol aan de overkant.
Duidelijk is dat deze restafvalbakken niet voldoende zijn voor het aantal bewoners hier. Er is een extra schoonmaakploeg van de ROTEB nodig om dit plein weer spic en span te krijgen. En die schoonmaak ploeg dient zich nu om 19.00 uur aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten