vrijdag 9 augustus 2019

LEEG EN VOL


De leegte is meestal indrukwekkend. Afgeladen vol kan eveneens indrukwekkend zijn maar is slechts tijdelijk van aard. Een geheel gevulde emmer is niet zo veelvuldig te zien als een lege emmer. Zeker als er een gat in zit. Bij enigszins normaal functionerende mensen is zowel de blaas als de maag doorgaans matig gevuld. Een enkele keer is de maag zeer gevuld en de blaas net zo. Na een eet- en drinkfestijn bijvoorbeeld.
Het mooiste voorbeeld is een voetbalstadion. Twee maal driekwartier per veertien dagen is het stadion tot de nok toe gevuld; vol dus; de rest van de veertiendagen is er volledig,mooie, rustige leegte en dan staat het stadion ook nog leeg in de zomer- en winterstop!
Bij mij in de straat is het nooit vol. Altijd is het hier leeg. Althans: er is een grote leegte aan volwassen mensen. Er is namelijk een school bij mij aan de overkant…..en tussen negen en drie uur  is het vol met kinderen en de rest van de 24 uur is het leeg aan kinderen, kinderloos. De kleine kinderen worden overigens nog wel gehaald en gebracht door hun ouders, opa, of oma’s….dan is mijn buurt dus een beetje vol aan volwassen mensen. Maar nu met de zomervakantie is het kinderloos(leeg) en volwassenen ( leeg).
Mijn kast met boeken is vol. Er kan geen boek meer bij. Ik heb twee boeken voor mijn verjaardag gehad. Die kunnen niet meer in mijn boeken kast. Het ene boek is heel dik: ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeiffer en het andere boek is heel dun en heeft als titel ‘Ooit gelukkig’ en is geschreven door Nico Dijkshoorn.  Als ik deze beide boeken in mijn boekenkast wil opbergen moet ik plekken leegmaken. Een hele grote dikke plaats en een klein plaatsje. Dat zijn misschien wel drie of vier boeken die ik dan weg moet doen. Ik heb al eens een keer een aantal plekken leeggemaakt van mijn boekenkast. Dat was toen ik plek nodig had voor een aantal ordners. Ik heb toen, en dat ga ik nu ook doen, een aantal boeken’ te geef’ neergelegd in hal van de flat . Daar staat een stel  stoelen waar je als je wat kwijt wil iets op kan leggen. De vorige keer was ik even naar boven gegaan om nog wat boeken te halen en toen ik na 5minuten weer terug was waren alle stoelen al leeg. Zo ging het ook met de volgende stapel en zo zal het ook wel weer met de boeken gaan die ik binnenkort neer ga leggen.
Van volle melk weet ik alleen dat er geen lege melk bestaat. De tegenhanger van volle melk heet magere melk Je kan natuur wel een vol pak volle melk hebben en een leeg pak volle melk.
Ook bestaat het begrip leeghoofd, iemand die niet zo slim is, maar iemand de wel heel erg slim is noem je niet een volhoofd maar een bolleboos of iets dergelijks.
Zo ook met een paard: dat kan een volbloed zijn. Wat niet kan is een paard dat een leegbloed is
Heel af en toe vol toch meer dan leeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten