woensdag 14 augustus 2019

MONDHYGIÉNISTE


Mijn stim-u-dent is bijna op. Stim-u-dent? Dat is een  gepunt dun houtje(stokertje) van 4,5 cm. Het is de bedoeling dat daarmee  tussen de tanden en kiezen gestookt wordt en dat daardoor de ontstane plak tussen de tanden en kiezen wordt weg geschraapt. De mondhygiëniste heeft me dat aangeraden. Doe het maar twee keer per dag dat is het beste. Maar dat doe ik dus niet. Een keer vind ik genoeg. In zo’n pakje stim-u-dent zitten 25 ’picks’(stokertjes). Je kan er dus bijna een maand mee doen. De Nederlandse naam is overigens tandenstokers. Ik heb vandaag met 1 euro voordeel 8 pakjes van 25 stuks per pakje gekocht. Normale prijs 6 euro nu dus 5 euro.
Een maand nadat mijn mondhygiëniste de tandenstoker bij me introduceerde kwam ze met een borsteltje aan dat ik moest aanschaffen om tussen mijn tanden te borstelen. Ook weer elke dag twee keer doen, zei ze, maar ook nu vind ik een keer genoeg. Het is alleen heel moeilijk om de juiste maat van die borsteltjes te vinden. Ik zit nu met een aanzienlijk aantal foute borsteltjes. Ze zijn te zacht en een beetje te breed. Niet alle spleetjes tussen mijn tanden zijn even groot dus bij de ene spleet schiet ie er doorheen en bij de andere spleet blijft ie weer halverwege hangen of komt ie er helemaal niet doorheen. Het gevolg van dat laatste is dat de borsteltjes gauw gaan ombuigen en ook dus snel kapot gaan. Ik heb nu nog een grote voorraad, een stuk of veertig; met een borsteltje doe ik wel een week, Dus daar doe ik in totaal nog wel een jaartje mee
Ik moet gewoon de volgende keer natuurlijk precies mijn tandspleetmaat bij mijn mondhygiëniste vragen.
Dat hele tanden reinigen is nogal een uitgebreide klote klus geworden tegenwoordig.
Ik ben er zowat 20 minuten mee bezig. Eerst 5 minuten tanden stoken, dan 5 minuten tanden borstelen, dan 5 minuten tanden poetsen, vervolgen 2 minuten tong poetsen en ten slotte 3 minuten gehemelte poetsen. Als ik aan mijn jeugd denk was ik alleen met tanden poetsen 5 minuten bezig, misschien nog wel minder, en ging ik daarna fris en opgewekt naar bed. Nu stort ik, als oude man,  zowat van vermoeidheid ter aarde na het tanden reinigen.
Ik doe het en dan nog maar voor de helft omdat de mondhygiëniste mij gedreigd heeft met een vreselijk ziekte: die ziekte, paradontitis, waarbij het tandvlees van de tanden en kiezen losraakt. Daar om doe ik het. Opdat dat nooit bij mij zal gebeuren. Ze heeft me expres daarvan foto’s laten zien…..het ziet er echt afschuwelijk uit. Tot nu toe gaat het goed. Maar wat zal er gebeuren als ik vanaf dit jaar slechts 1 keer per jaar naar de mondhygiëniste mag van de ziektekostenverzekeringsmaatschappij. De afgelopen 10 jaar mocht is 3 keer per jaar gaan en nu maar een keer.  En die mondhygiëniste deed het zo secuur allemaal in mijn mond. Ze maakte alles zo goed schoon in mijn mond dat het bijna onmogelijk was om paradontitis te krijgen.
Toch heb ik altijd wel vreemd gevonden dat ze er nooit achter is gekomen dat ik de tandenstoker en het tandenborsteltje maar een keer per dag gebruikte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten