vrijdag 16 augustus 2019

RATTEN


Sinds ik een rat de straat heb zien overrennen loop ik daar niet meer zo op mijn gemak. Er zullen de komende jaren steeds meer ratten en muizen komen en….we mogen ze niet meer met gif bestrijden omdat roofvogels die vergiftigde  muizen en ratten eten dan het loodje leggen. De overheid denkt zeker dat de roofvogels het ongedierte in huizen komt ophalen. Ik heb niet zo veel ervaring met ratten of muizen. Toen ik een kleine jongen was (in de jaren vijftig) zette mijn vader wel eens een  muizenval….meestal voor niks. Ik kan me niet herinneren dat mijn vader ooit een muis gevangen heeft. Ratten vang je niet met een muizenval; ik denk dat ze daar te groot voor zijn. Voor zover ik weet worden ratten doodgegooid. Heel vaak heb ik op straat dooie ratten gezien die op hun rug lagen met een bloedende mond en in de buurt een steen. Ratten werden vaak met een steen doodgegooid.
Direct tegenover de ingang van mijn flat staat een verzamelbak voor vuilnisbakzakken. Deze verzamelbak is tevens een huisvestingsproject voor ratten. Ik kan natuurlijk niet zien wat zich daarbinnen afspeelt maar gezien de hoeveelheid kleine en grote muizen moet er wel voldoende te eten zijn daar. De vuilnisbakzakken zijn afkomstig van de basisschool die tegenover mijn flat gevestigd is.  Ik durf er veel om te verwedden dat in die vuilnisbakzakken enorme hoeveelheden vreten is gestopt….en dat lusten die ratten wel. Tijdens de schooltijden zie je ze niet die ratten maar is het eenmaal drie uur, dan is de school dus uit, dan lijkt de rattenschool wel aan: eerst tientallen, dan wel honderden ratten komen tevoorschijn uit de verzamelbak: ze springen, klauteren en graven……. brutaalweg maken ze ook gebruik van het schoolplein. Er is geen normale vogel die zich er durft te vertonen. De ratten nemen bezit van de zandbak, de schommels en je hoort en raar licht gillend geluid van genot als die beesten als wildemannen op de grote schommel bezig zijn.
Je zou zeggen dat het voedsel uit de vuilnisbakzakken voldoende moet zijn maar niets is minder waar. De ratten proberen zich ook nog toegang te verschaffen tot de school en dat lukt ze vrij gemakkelijk via de regenpijpen en wat kleine gaten in het schooldak. Behalve de kruimels op de vloer van de klaslokalen weten ze in elk lokaal wel een koektrommel te vinden, die ondersteboven op de grond wordt gegooid hetgeen weer een waar eetfestijn oplevert voor de rattenkolonie.
Omdat om vier uur de judo club begint in de gymzaal moeten ze met zijn allen als de wiedeweerga terugrennen naar de  verzamelplaats voorde vuilniszakken oftewel naar hun huis. Tot zes uur moeten de ratten binnen blijven want tot dan duurt de judo.  Het is nu zomer dus is het om 6 uur nog licht. Wat ze nu nog kunnen doe is in de struiken gaan zoeken naar eetbare waar. Tot het donker i en dan kunnen ze proberen de flat in te komen. Steeds glipt er een tiental ratten mee met iemand die de flat binnenstapt want er zijn altijd wel flatbewoners die een raampje hebben openstaan en iets lekkers in de keuken hebben staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten