zaterdag 23 december 2023

SERIE 'OPA & OMA' DEEL 50. ALS EEN KLUIZENAAR. (SLOT)

 

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden. Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien. Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 50. Als een kluizenaar. (Slot)

Wat hier aan voorafging.

Maria’s zoon Kareltje brult iedereen wakker èn … hij ligt niet in zijn bedje. Waar is hij?

Maria’s vriend Joop rijdt haar naar haar moeder in Brabant.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel zijn. Joop kent de roddel.

Maria’s moeder herinnert zich ‘verplaatsingen’ van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er nu met Kareltje gebeurt. Maria is altijd dichtbij. Hij ligt alwèèr niet in zijn bedje. Heeft die verkrachting er wat mee te maken?

Maria gaat naar de huisarts… ze slaapwandelt. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. 

Joop wordt mishandeld.  Buurman Klaas getuigt: het zijn de gebroeders van Ooijen. De misbruikte  jongens doen aangifte ... getuigen mogen ze echter nog niet ... want: ze zijn minderjarig. 

Joop wordt vrijgesproken. Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan nu verwezenlijkt worden. Joop wil met Maria gaan samenwonen.

Hun huis moet opgeknapt.  Maria verwent de hulpploeg. Te véél, volgens een jaloerse Joop.

Maria is zwanger. Tot de 6e maand is de zwangerschap voor Maria fijn. Ze praat veel  met Engeltje, haar ongeboren kindje. Die 6e maand eindigt in een drama.

Maria en Joop krijgen 4 dochters. Het is oorlog; Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel en Joop zijn als water en vuur. Joop zet hem uit huis.

Joop treft het met de Arbeidseinsatz in Duitsland. Hij logeert bij een Joods muzikantengezin. De Joden in de Wattstraat in Schiedam zijn rücksichtslos uit hun huis gesleurd.

De familie gaat shoppen. Een Arbeidseinsatz-medewerker  fluistert Joop wat in. Joop wordt lijkbleek. Hij moet komen praten.

Joop misdraagt zich. Zijn stiefzoon Karel pleegt zelfmoord.

Er is een roofmoord gepleegd op de Joodse muzikale familie. Joop is verdachte. 50.000 D.M. is zoek. Hij geeft toe dat hij 10.000 D.M. gestolen heeft. Twee jaar cel krijgt hij. Voor de trouwdag van zijn dochter Els krijgt hij een dag verlof. Maria haalt hem op. Het bruidspaar is prachtig. Joop en Maria zijn op de bruiloft. Aanvankelijk is Joop kopschuw maar later danst hij mee.

Wien zit in ’t klooster. Maria heeft veel last van haar benen … (en ook van Joop). Maria is jarig: eten, drinken en spelletjes doen.

Opa Joop leert kleinzoon Siem verven. Dat gaat fout. Anna, Siem’s moeder,  breekt met haar vader.

Anna’s neefje Bob is ook misbruikt door Joop. Samen met zus Hennie, Bob’s moeder, rekent Anna af met Joop.

Joop blijft vrij rondlopen:  geen volwassen getuige. Hij is gevaarlijk, want hij weet van de prins geen kwaad. In het klooster krijgt zus Wien het te stellen met gesar en geweld van haar mede-nonnen.

Als Wien (zuster Ephraïm) betrokken raakt bij een gezin in Oss, dat net de moeder verloren heeft, lijkt voor haar het ergste kloosterleed geleden.

Maria gaat zowel geestelijk als lichamelijk snel achteruit, Wien redt het niet meer haar goed te verzorgen. Wien’s echtgenoot Tienus en haar stiefkinderen helpen bij het huishouden.

Els spreekt op Maria’s begrafenis. Ze zwijgt over ‘het ergste‘ van Joop. Na verloop van tijd gaat Joop met schoonzoon Tienus de bloemetjes buiten zetten.

Joop gaat proef-wonen met Ina. Kleindochter Nadien helpt hem met verhuizen. Wien betrapt hem als hij zich aan het tienjarig meisje dreigt te vergrijpen.

50. Als een kluizenaar.(Slot)

Wien stapt de woonkamer van haar vader binnen, ze slaat hem hard  in zijn gezicht: ‘Ik word toch wel zo kots- en kotsmisselijk van je! Hoe haal je het in je hoofd om zo’n jong kwetsbaar meisje zoiets aan te doen?!’ Voorlopig vertoont Wien zich niet meer in de nabijheid van haar vader. Joop moet zelf maar zien hoe hij al zijn spulletjes zijn huis uit krijgt. Ondanks alles lukt hem wel, zodat zijn leventje met Ina een aanvang kan nemen.

Voor de buren en de familie maken Joop en Ina een gelukkige indruk. Bij lekker weer ontbijten ze in de tuin. Ze maken af en toe een ommetje in het centrum van Oss. Drinken samen gezellig een borreltje en geregeld koken ze samen wat lekkers. Allemaal positieve uiterlijkheden, waardoor de buitenwereld de indruk krijgt dat het wel snor zit tussen die twee. Dat Joop bij Ina in bed slaapt is voor de buitenwereld vanzelfsprekend onzichtbaar. Hooguit is dat hoorbaar voor hun naaste buren of voor toevallige passanten van Ina’s woning. Ze schamen zich absoluut niet voor de seks in hun leven. Als ze van hun oude lichamen genieten, schateren  van plezier. Wat ze zeker niet doen is zich  inhouden voor de buren. Zeker eens per week is het wel raak bij Ina en Joop (en dat is voor zeventigers een tamelijk hoog moyenne). De eerste paar weken is het elke week raak. Maar allengs treedt er, met name aan de kant van Ina een zekere verzadiging op. Wat Joop betreft kan hun wekelijkse seks tot in eeuwige dagen doorgaan. Hoe minder behoefte Ina toont voor seks, hoe meer, hoe nadrukkelijker Joop er bij haar op aandringt. Dat doet Joop niet zo zeer met woorden maar meer door  misplaatste verleidingspogingen:  Joop streelt haar buik, borsten en billen, terwijl hij weet, dat ze er niet meer opgewonden van raakt.  Soms, ten langen leste, geeft Ina zich aan Joop over, laat ze hem maar begaan, met de onvermijdelijke pijn als gevolg.  De volharding waarmee Joop nacht-in nacht-uit blijft proberen Ina te verleiden, maakt Ina ziek. Slaaptekort maakt haar somber. De eens zo vrolijke Ina vertoont zich niet meer. Ze ligt tot in de voormiddag in haar bed, maakt geen wandelingen meer. Verwaarloost haar kleine parkiete-kindje.

En Joop? Hij drinkt zijn dagelijkse borreltje met zijn inmiddels werkloze schoonzoon Tienus, in zijn favoriete kroeg ‘Lazarus’ en ’s avonds verleidt hij Ina, althans dat probeert hij.

Op een dag gaat Ina, ten einde raad, langs bij Joops dochter Wien. Ina vertelt haar, dat het niet langer gaat tussen haar en Joop en hoe dat zo komt.   Voor Wien is het gelijk volkomen duidelijk … zij zorgt dat Ina geen last meer heeft van Joop, door nog op diezelfde dag vervangende huisvesting voor Joop te regelen in Schiedam.

Joop  is wel overrompeld, dat hij hals over kop moet vertrekken bij Ina. Maar hij is wel zo reëel om in te zien, dat er gezien de problemen, die Ina met hem heeft, geen toekomst meer in hun relatie zit. Joop kan per direct (maar wel voorlopig) bij zijn dochter Els terecht. Zij heeft een kamertje over omdat haar oudste dochter op kamers is gaan wonen in Groningen. Dolgelukkig is Ina. Ze is er zelf van overtuigd dat ze wel weer zou opkrabbelen, als Joop maar uit haar buurt bleef.

Voor Joop is er binnen twee weken al een verzorgingsflatje in Oss geregeld. Hij heeft wat ‘kringloopspul’ in zijn woning laten zetten. Behangen, witten en vloerbedekking heeft Joop laten zitten, dat hoef niet zo nodig  meer voor hem. Hij voelt kennelijk heel goed aan dat hij op weinig hulp van zijn familie of naaste omgeving hoeft te rekenen. Drie jaar zit hij in dat flatje, voor hij overlijdt. Hij leidt zijn laatste jaren het leven van een kluizenaar. Heel sporadisch krijgt hij bezoek van zijn schoonzoon Tienus, die uiteindelijk als enige bij Joop's begrafenis aanwezig is.

Einde.

 

 

Vanaf 2 januari 2024 schrijf ik dagelijks weer een  column.

Ik wens mijn lezers voor 2024 een goede gezondheid en veel leesplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten