zaterdag 16 december 2023

SERIE 'OPA & OMA' DEEL 43. ONVERWACHTS BEZOEK

 Serie: ‘Opa & Oma’.

Deel 43: Onverwachts bezoek.

 

Deel 43: Onverwachts bezoek.

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 43. Onverwachts bezoek.

Wat hier aan voorafging.

Maria is zwanger na een verkrachting. Ze baart Kareltje. Ze gaat bij rijke mensen (fam. in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar. Ze leert daar Joop kennen.

Kareltje brult iedereen wakker èn … hij ligt niet in zijn bedje. Waar is hij?

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Brabant.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel zijn. Joop kent de roddel.

Maria’s moeder herinnert zich ‘verplaatsingen’ van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er nu met Kareltje gebeurt. Maria is altijd dichtbij. Hij ligt alwèèr niet in zijn bedje. Heeft die verkrachting er wat mee te maken?

Maria gaat naar de huisarts voor ’t slaapwandelen. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt actief … wil gaan samenwonen.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas is getuige: het zijn de gebroeders van Ooijen. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze. De misbruikte  jongens doen aangifte ... getuigen mogen ze echter nog niet ... want: minderjarig. 

Joop wordt vrijgesproken. Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan nu verwezenlijkt worden. Joop vraagt Maria met hem te gaan samenwonen.

Hun huis moet opgeknapt. Ze krijgen volop hulp. Maria verwent de hulpploeg. Tè veel volgens een jaloerse Joop.

Maria is zwanger van Joop. Háár tweede … hùn eerste. Tot de 6e maand is de zwangerschap voor Maria een feest. Ze praat veel  met Engeltje, haar ongeboren kindje. Die maand 6e maand eindigt in een drama.

Joop wordt herinnerd aan de rechtszaak. De van Ooijens gooien de ruiten van zijn huis in … ze worden op heterdaad betrapt. 

Maria en Joop krijgen 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel en Joop zijn als water en vuur. Joop  wijst hem de deur.

Joop treft het met zijn werk bij de  Arbeidseinsatz in Duitsland. Hij logeert bij een Joods muzikantengezin. De Joden in de Wattstraat in Schiedam zijn allemaal uit hun huis gehaald en afgevoerd.

De familie gaat shoppen en koffie drinken bij de Hema. Een heer van de Arbeidseinsatz fluistert Joop wat in. Joop wordt lijkbleek. Hij moet komen praten.

Joop misdraagt zich naar zijn dochters. Karel pleegt zelfmoord.

Er is een roofmoord gepleegd op de Joodse muzikale familie. Joop is verdachte. 50.000 D.M. is zoek. Hij geeft toe dat hij 10.000 D.M. in zijn zak gestoken heeft. Twee jaar cel krijgt hij. Voor de trouwdag van zijn dochter Els vraagt en krijgt hij een dag verlof. Maria haalt hem op. Joop is vermagerd en verzorgt zich niet goed. Maria houdt hem op afstand.  Ze ziet er tegenop met Joop oud te worden.

Het bruidspaar is prachtig. Joop en Maria zijn op de bruiloft. Aanvankelijk is Joop kopschuw maar later danst hij mee. Later brengt Maria haar man weer terug naar de gevangenis.

Wien zit in ’t klooster. Maria heeft veel last van haar (open) benen (en ook van haar man). Maria is jarig dat is altijd een feest: eten, drinken en spelletjes doen. Het kabouterspel wordt ’t liefst gespeeld.

Opa Joop geeft verfles aan kleinzoon Siem. Dat loopt flink uit de hand. Anna, Siem’s moeder,  wil haar vader nooit meer zien.

43. Onverwachts bezoek.

Als Anna de kinderen naar school heeft gebracht, gaat ze meteen door naar haar zus Hennie. Anna moet eerst even stoom afblazen. Hennie kijkt niet eens op van het verhaal van Siem.  Haar zoon Bob is precies hetzelfde overkomen.

‘Ben je dan niet gelijk ziedend naar die ouwe gestapt?’ vraagt Anna.

‘Nee, Bob vond het, geloof ik, niet zo erg, dus ….. maar als ik pa zie, dan zal ik hem zeggen, dat hij zoiets niet meer mag doen.’

‘Ik vind dat  hij veel te ver is gegaan! Dat ga ik hem inpeperen ook. Kom op, Hennie, dan kan je ook zeggen wat je op je lever hebt. Het lijkt haast wel of je bang voor hem bent. We doen het samen.’

Maria komt nauwelijks het huis meer door die aandoening aan haar benen.  Ze is blij verrast door de komst van Anna en Hennie. Joop slaapt nog. Het is nu half elf en meestal komt hij om 11 uur  zijn bed uit. Ze gaat gelijk koffie zetten. Ze schenkt voor iedereen aan tafel een kop koffie in. Voor Joop zet ze alvast een kop en schotel klaar.

‘Leuk dat jullie zo onverwachts langs komen,’ zegt Maria. Ze ziet in hun ogen dat ze niet voor de gezelligheid komen. Vooral Anna’s ogen spuwen vuur.

‘Lekker bakkie, ma.’…  ‘Zeker,’ zegt Anna.

Joop komt aan schuifelen. Als hij de woonkamer binnenstapt vliegt Anna op van haar stoel en geeft haar vader een flinke zet geven tegen zijn uitpuilbuik. Hij valt op zijn kont. Waarna Anna herhaaldelijk, zo hard als ze kan, tegen zijn benen schopt. Maria heeft geen flauw idee wat hier gebeurt en waarom. Ze probeert Anna te kalmeren. Hennie houdt zich gedeisd. Ze zit met haar handen voor haar gezicht. Anna is razend: ‘Je moet je heel erg diep schamen, pa!’ krijst ze. ‘Van kinderen moet je afblijven.’

Joop speelt de vermoorde onschuld. Nog nooit heeft hij maar iets met kinderen  gedaan, dat niet door de beugel kan: ‘Ze kunnen wel van alles en nog wat bij elkaar liegen.’

‘Jij liegt,’ briest Anna heel dichtbij het gezicht van haar vader, ’jij liegt ...  en ik wil je nóóit, nóóit meer zien in mijn huis.’

‘Bij mij kom U er ook nooit meer in!’ schreeuwt Hennie'.

‘Weet je, ik ga nu aangifte doen!’

‘Ik ga met haar mee. Geef U ook aan. ’

Maria moet terugdenken aan heel lang geleden. Joop werd toen  ook beschuldigd van ontucht met twee jongens. Ook toen zogen die jongens, volgens Joop, die aanranding uit hun duim. Echt bewijs was er toen niet. In feite is dat nu zo. De politie kan hem weer niks maken.

 

Morgen: Deel 44. Uit het klooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten