woensdag 6 december 2023

SERIE 'OMA & OPA' DEEL 33. ARBEIDSEINSATZ

 

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 33: Arbeidseinsatz

Wat voorafging.

Maria is zwanger na verkracht te zijn. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij een rijke familie (in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar goed. Ze wordt verliefd op meneer in ‘t Hout … verwarrend ...

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is schúldgevoel, dat haar beroert. In een nare droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje. Maria slaapt nog diep. Meneer in ’t Hout is het zat: ’Dit moet afgelopen zijn.’

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Den Bosch.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel  zijn. Joop kent de roddel. Twee gassies hebben leugens opgehangen.

Maria’s moeder herinnert zich raadselachtige verplaatsingen van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er n u met Kareltje gebeurt. En steeds is Maria vlakbij. Het knulletje ligt alwèèr niet in zijn bedje.  Zou er soms een verband zijn tussen de verkrachting en die ‘verplaatsingen’?

Maria gaat naar de huisarts voor haar slaapwandelen. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt energieker, wil ‘haar vleugels’ uitslaan. Samenwonen met een leuke man in een huisje is haar droom.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas weet dat de twee gebroeders van Ooijen Joop mishandeld hebben. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze Joop na. Klaas, sjouwt hem naar zijn huis. De misbruikte  kinderen hebben een verklaring afgelegd ... getuigen mogen ze echter niet. Klaas was er getuige van dat Joop werd afgerost.

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat wéét hij. Zijn gedachten schieten alle kanten op. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan verwezenlijkt worden.

In de poffertjeskraam laat het trio het zich smaken. Joop doet Maria daar een aanzoek om te gaan samenwonen.

Het huisje moet opgeknapt worden. Ze krijgen veel hulp. Maria zorgt goed voor de helpers. Tè goed volgens jaloerse Joop.

Maria raakt, ondanks haar afkeer van Joops avances, zwanger van hem. Haar tweede … hun eerste.

De trouwdag is gezellig. Joop wordt onaangenaam herinnerd aan de rechtszaak.  De kinderen van oom Bert dollen met Joop. De familie van Joop lijkt niet erg blij met dit huwelijk. 

Een kennis van Joop betrapt de van Ooijens op ruiten ingooien.  Joop jent de van Ooijens en hij vertelt Maria het droeve relaas van Oom Bert.

Tot de 6e maand was het voor Maria een fijne dracht. Ze deelde veel van haar gevoelens met Joop. Ze sprak vaak met Engeltje, haar ongeboren kind. In die 6e maand eindigde haar zwangerschap bruut.

Maria en Joop krijgen nog 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel conflicteert met zijn stiefvader. Joop  zet hem het huis uit.

33. Arbeidseinsatz.

Ondanks het grote verdriet, dat Karels gedwongen vertrek zijn moeder en zijn zussen doet, houdt Joop voet bij stuk. Karel moet het huis uit en een ander kosthuis zoeken. Wanneer Joop het goddeloze gedrag van Karel zou accepteren, dan zou de toorn van God zich richten op zijn gezin, hetgeen niet veel goeds belooft. Wanneer de meisje  zouden zien, dat Karel zich straffeloos van God afkeert, zullen zij zijn voorbeeld volgen, met nòg meer ellende tot gevolg. 

Bovendien, zegt Joop tegen Maria, dat hun huis toch eigenlijk veel te klein geworden is voor een gezin met vijf kinderen. De meisjes hebben, nu Karel weg is, lekker weer wat meer ruimte, nu Karel bij die weduwe zit .. ‘opgeruimd staat netjes’ … toch? … voegt Joop er aan toe. Maria houdt haar mond dicht maar die laatste opmerking doet haar veel pijn.

Gelukkig vindt Karel dus een prettig kosthuis, bij een drieënveertig jarige vrouw, sinds kort  weduwe. Zij woont samen met haar tien jarige dochter. Als moeder en dochter samen op één slaapkamer gaan slapen, zou er één kamer in huis vrijkomen voor Karel. Ze kunnen wel een extra centje gebruiken daar nu het gezinsinkomen sinds kort flink is geminimaliseerd. Met eten er bij kost de kamer twaalf gulden per maand. Dat is toch bijna de helft van wat Karel per week verdient als schoenenverkoper.

De weduwe is heel aardig, zijn nieuwe kamer prima maar toch voelt Karel zich somber en alleen. Hij mist zijn zussen en vooral zijn moeder heel erg.

Karel beschouwt het dezer dagen als een geluk bij een ongeluk, dat hij aan één oor doof is. Daarom is hij vrijgesteld  van dienstplicht. Daar is verder niets tragisch aan vooraf gegaan of zo. Hij is gewoon doof geboren. Maar pas op de lagere school ziet de schoolmeester dat Karel alsmaar zijn hoofd de kant opdraait van  het geluid. Door een paar eenvoudige proefjes te doen had de schoolmeester al gauw door dat Karel doof is aan zijn linker oor. Met zijn rechter oor is niks mis, dat is zelfs boven gemiddeld goed . Gelukkig betekent dat niet, dat Karel tòch in militaire dienst moet. Want de regel blijft: doof aan één oor: dan geen dienstplicht. Jongens van zijn leeftijd die wel in dienst moeten, kunnen als soldaat gaan vechten tegen het nazi-Duitsland van Adolf Hitler.  Karel was wel tevreden met zijn baantje als schoenenverkoper.

Het is 1941 de oorlog is begonnen. Er valt een brief op de mat in huize Kikkerds, gericht aan Joop. Het gaat over de Arbeidseinsatz. Net als vele andere mannen van zijn leeftijd wordt Joop opgeroepen om te komen werken als arbeider in de wapenindustrie van Hitler-Deutschland.  Joop heeft een leuk baantje bij een drukkerij maar het is heel merkwaardig te zien hoe makkelijk hij zijn baantje bij de drukkerij inwisselt voor zijn baantje voor de Arbeidseinsatz in Duitsland en hoe enthousiast hij zijn koffers pakt voor zijn reis naar Deutschland. Alle oorlogsjaren is Joop daar gebleven. Het gezin Kikkerds leeft die jaren van de werklozensteun. Maria hoort al die jaren bitter weinig van Joop.

 

Morgen: Deel 34. Weggevoerde Joden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten