zaterdag 9 december 2023

SERIE 'OPA & OMA' DEEL 36. VERHANGEN.

 

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 36: Verhangen.

Wat voorafging.

 

Maria is zwanger na verkracht te zijn. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij een rijke familie (in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar goed. Ze wordt verliefd op meneer in ‘t Hout … verwarrend ...

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is schúldgevoel, dat haar beroert. In een droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje. Maria slaapt nog diep. Meneer in ’t Hout is het zat: ’Dit moet afgelopen zijn.’

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Den Bosch.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel  zijn. Joop kent de roddel. Twee gassies hebben leugens opgehangen.

Maria’s moeder herinnert zich verplaatsingen van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er nu met Kareltje gebeurt. En steeds is Maria vlakbij. Het knulletje ligt alwèèr niet in zijn bedje.  Zou er soms een verband zijn tussen de verkrachting en die ‘verplaatsingen’?

Maria gaat voor haar slaapwandelen naar de huisarts. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt energieker, wil ‘haar vleugels’ uitslaan. Samenwonen met een leuke man in een huisje is haar droom.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas weet dat de twee gebroeders van Ooijen Joop mishandeld hebben. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze Joop na. Klaas, sjouwt hem naar zijn huis. De misbruikte  kinderen hebben een verklaring afgelegd ... getuigen mogen ze echter niet. Klaas was er getuige van dat Joop werd afgerost.

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat wéét hij. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan verwezenlijkt worden.

In de poffertjeskraam laat het trio het zich smaken. Joop doet Maria daar een aanzoek om te gaan samenwonen.

Het huisje moet opgeknapt worden. Ze krijgen veel hulp. Maria zorgt goed voor de helpers. Tè goed volgens jaloerse Joop.

Maria raakt zwanger van Joop. Haar tweede … hun eerste.

De trouwdag is gezellig. Joop wordt herinnerd aan de rechtszaak.  De kinderen van oom Bert dollen met Joop. De familie van Joop lijkt niet erg blij met dit huwelijk. 

Een kennis van Joop betrapt de van Ooijens op ruiten ingooien.  Joop jent de van Ooijens en hij vertelt Maria het droeve relaas van Oom Bert.

Tot de 6e maand was het voor Maria een fijne dracht. Ze deelde veel van haar gevoelens met Joop. Ze sprak vaak met Engeltje, haar ongeboren kind. In die 6e maand eindigde haar zwangerschap bruut.

Maria en Joop krijgen nog 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel conflicteert met zijn stiefvader. Joop  zet hem het huis uit.

Joop treft het in Duitsland. Beter dan zijn gezin. Hij verbleef bij een Joods muzikantengezin. De Joden in de straat zijn allemaal afgevoerd.

De Kikkerds gaan shoppen. Koffie drinken bij de Hema. Een heer van de Arbeidseinsatz fluistert Joop wat in. Joop verschiet van kleur. Hij moet binnenkort komen praten.

 

36. Verhangen.

Maria vindt dat Joop het soms wat te bont maakt met  het aanraken van zijn dochters, van Lena en Anna vooral. Maria zegt hem geregeld, dat hij er eens mee moet stoppen om in hun billen te knijpen of aan hun borstjes te zitten. Maria zegt er dus wel wat van maar ze treedt niet op. Joop gaat gewoon zijn gang. De reactie van de meisjes op Joops gedrag is: zo snel mogelijk het huis uit gaan en gaan samenwonen met de eerste de beste aardige jongen.

In 1948 wonen alleen Wien en Anna nog thuis. Wien, zeventien nu,  heeft het druk met haar voorbereidingen om het klooster in te gaan. Met de pastoor van de Singelkerk doet ze twee avonden per week bijbelstudie. Volgend jaar verhuist zij naar Brabant en gaat ze als novice in het klooster in Oss wonen.

Het is halverwege de avond. Er wordt hard gebeld. De achttienjarige Anna is alleen thuis. Ze zit te haken en schrikt zich een ongeluk van die onverwacht luide bel. Het is een politieagent:

‘Bent u bekend met de heer Karel Kikkerds?’ vraagt hij.

‘Ja, dat is mijn broer,’ zegt Anna.    

‘Dan heb ik heel slecht nieuws voor u: uw broer Karel is gisteravond levenloos aangetroffen op zijn kamer. Hij is overgebracht naar het mortuarium van het Noletziekenhuis. Ik wens u veel sterkte,’ zegt de agent … en daar gaat hij weer.

Snikkend en nog met een betraand gezicht zit Anna voor zich uit te staren. Als Maria hoort van Karels dood, knakt ze. Ze uit een langgerekte jammerkreet en zijgt ineen. Haar opvangen lukt Anna niet meer, ze dreunt met haar hoofd op de leuning van Joop zijn stoel.  Onophoudelijk huilt Maria, ook nog toen Joop thuiskwam van biljarten.  Vrolijk, lichtelijk aangeschoten, komt hij, met geheven armen, de kamer binnen lopen en zegt:  ’Wie denk je dat vanavond weer eens de eerste prijs gewonnen heeft? Deze jongen natuurlijk! ……..Maar eh …wat is hier verdomme aan de hand? Het lijkt wel of er een dominee voorbij komt.’

‘Pap,’ zei Anna, ‘Karel is dood gevonden. Hij  heeft zich verhangen. Inmiddels is hij naar het mortuarium gebracht.’

‘Godverdomme!’ vloekt Joop. Hij drentelt wat ongemakkelijk heen en weer in de woonkamer, staat even stil bij Maria en aait haar over haar hoofd. Als Maria dan een afwerende beweging maakt, draait hij zich om en stapt meteen de deur weer uit. Met een enorme dreun laat hij die deur achter zich dichtvallen.

 

Karel heeft een briefje geschreven:

 

Lieve moeder, zusjes.

 

Mijn leven somber, zwaar en traag.

Zonder jullie, geen vreugde,

Geen vriendschap.

Alleen werken, eten, slapen.

Deze stap verlost

Doet jullie verdriet.

Wees straks blij voor mij

Vrij te zijn van pijn.

 

Liefs.

Karel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten