zaterdag 2 december 2023

SERIE 'OPA & OMA' DEEL 29. DEFINITIEF NAAR SCHIEDAM

 

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal

 

Deel 29: Definitief naar Schiedam.

Wat voorafging.

Maria is verkracht en daardoor zwanger. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij een rijke familie (in ’t Hout) wonen en werken. De familie is goed voor haar. Ze wordt verliefd op meneer in ‘t Hout … tegelijk raakt ze ook in verwarring ... ze heeft wisselende stemmingen.

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is schúldgevoel, dat haar beroert. Ze verzwijgt de huisarts haar zelfbeschadiging. In een nare droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje en Maria slaapt nog diep. Meneer in ’t Hout is boos: ’Dit moet afgelopen zijn.’  Haar liefde voor die man is gelijk over.

Joop gaat Maria met de auto naar haar moeder in Den Bosch rijden.  Er is een roddel over Joop:  hij is een pedo. Maria is sceptisch. Onderweg naar Den Bosch praten ze erover. Joop raakt een beetje van slag. Hij kent de roddel. Twee gassies hebben leugens opgehangen. De politie was al bij Joop maar ze kunnen niks bewijzen.

Maria’s moeder herinnert zich raadselachtige verplaatsingen van dieren bij haar thuis, net zoals nu met Kareltje gebeurt. En steeds is Maria in de buurt. Maria onthult Joop dat haar verkrachter tevens de vader van Kareltje  is. Zou er een verband zijn tussen de verkrachting en de ‘verplaatsingen’? 

Kareltje ligt alwèèr niet in zijn bedje. Ze heeft, doordat hij door haar verkrachter verwekt is, wisselende gevoelens voor haar zoontje.

Maria gaat naar haar huisarts voor slaapwandelen. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed reageren op de medicatie. Ze wordt energieker, wil ‘haar vleugels’ uitslaan. Haar droom: samen met een leuke man in een klein huisje.

Joop wordt door twee mannen in elkaar geslagen.  Buurman Klaas weet dat de gebroeders van Ooijen Joop mishandeld hebben. ‘Een volgende keer ga je er aan, viezerik’, roepen ze Joop na. Klaas, sjouwt hem naar zijn huis. Joop likt zijn wonden en steekt de hand in eigen boezem. Hij is aangeklaagd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook de misbruikte  kinderen hebben hun zegje gezegd ... getuigen mogen ze niet. Klaas was wèl getuige van het afrossen van Joop.

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat weet hij. Zijn gedachten schieten alle kanten op. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Inmiddels lijkt haar woonwens  verwezenlijkt te worden.

Het trio laat zich de poffertjes goed smaken. Joop doet Maria daar een aanzoek om te gaan samenwonen.

Er moet nogal wat opgeknapt worden in het kleine huisje van Joop en Maria. Ze krijgen veel hulp. Maria zorgt goed voor de ‘inwendige mens’. Tè goed volgens Joop.

Maria raakt ondanks haar afkeer van Joops avances zwanger van hem. Haar tweede … hun eerste.

De trouwdag is voornamelijk gezellig. Dissonanten zijn de afwezigheid van Joop ’s vader en de trieste aanwezigheid van zijn moeder. Ook wordt Joop nog herinnerd aan die rechtszaak.  

29. Definitief naar Schiedam.

De ambtenaar van de burgerlijke stand zegt mooie woorden (samen, met elkaar, trouw, helpen) en heel soms ook leuke, want de aanwezigen in de trouwzaal moeten af en toe hartelijk lachen om wat de man zegt.

Joop en Maria hebben van hun spaarcentjes eenvoudige maar mooie 2 karaats ringen gekocht en die doen ze zoals gebruikelijk bij zo'n gelegenheid, bij elkaar om de vinger en dan moeten ze elkaar een zoen geven ….. het gaat toch zeker geen tongzoen worden hè, hoopt Maria vurig …. nee, godzijdank, het wordt geen tongzoen, het wordt een mooie beschaafde kus op de mond. Dan is het tijd om iedereen de gelegenheid te geven om het bruidspaar te feliciteren.

Het valt op, dat van de kant van Maria er zelfs bij het feliciteren nog een traantje werd weggepinkt. Het is voor die kant dus vrij emotioneel, kan je wel zeggen. Er is blijheid voor Maria en ook voor haar Kareltje, dat ze nu een man heeft en dat ze gaan samenwonen. De tamelijk onzekere periode van Maria’s ongehuwde moederschap is nu gelukkig voorbij. Voor sommigen, en dat geldt zeker voor Maria’s vriendinnen, zit de emotie meer in de pijn van het afscheid nemen, want zoveel is nu wel zeker: Maria keert Den Bosch definitief de rug toe en kiest voor Schiedam.

Bij haar vader en moeder overheerst een gevoel van intense tevredenheid: hun dochter samen met Joop op een nieuw nestje en wie weet komen daar wel meer kindertjes van.

De algemene indruk van Joop zijn familie is een zekere stugheid. Alsof men van die kan dit huwelijk niet zo ziet zitten. Op zich is niet duidelijk waarom dit zo zou zijn. Als Joop nu al een aantal mislukte huwelijken achter de rug zou hebben bijvoorbeeld, zou je kunnen denken : ‘Ja, daar zit wat in.’ Maar Joop is nog nooit eerder getrouwd geweest.

Oom Bert geeft Joop en Maria een hand ‘proficiat’ zegt hij en kijk het bruidspaar aan zonder een spier in zijn gezicht te vertrekken. Hij loopt gelijk door naar de koffietafel en gaat daar apart staan van de andere twee groepen. Er staat daar namelijk een groepje familie en bekenden van Maria en een groepje familie en bekenden van Joop. Oom Bert staat dus apart daarvan met zijn kopje koffie. Hij wacht daar op zijn drie kinderen. Die zijn Joop nog enthousiast aan het gelukwensen. Om de beurt tilt Joop ze op : eerst Harm, de kleinste, dan Mina, de middelste en tenslotte Doortje, de oudste. Eerst krijgt Joop een zoen van de kinderen en vervolgens trakteert Joop het drietal op klapzoenen.

Een tragische aanblik geeft de felicitatie van Joop door zijn moeder. Zoals ze daar in die rij liep maakte het vrouwtje een gebroken indruk. Ook al is haar relatie met de vader van Joop niet best, ze had het zó fijn gevonden als hij er ook bij was geweest. In tranen omhelst ze haar zoon. Joop is al niet zo groot maar zijn moeder is nog een kop kleiner. Joop bukt zich, streelde haar rug en nam haar gelukwens in ontvangst. Ze feliciteert natuurlijk ook Maria. Gearmd tussen Joop en Maria in loopt ze naar de koffietafel.

 

Morgen: 30. Ingekinkelde ruiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten