donderdag 7 december 2023

SERIE 'OPA EN OMA' DEEL 34. GEDEPORTEERDE JODEN.

  

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 34: Gedeporteerde Joden.

Wat voorafging.

Maria is zwanger na verkracht te zijn. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij een rijke familie (in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar goed. Ze wordt verliefd op meneer in ‘t Hout … verwarrend ...

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is schúldgevoel, dat haar beroert. In een nare droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje. Maria slaapt nog diep. Meneer in ’t Hout is het zat: ’Dit moet afgelopen zijn.’

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Den Bosch.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel  zijn. Joop kent de roddel. Twee gassies hebben leugens opgehangen.

Maria’s moeder herinnert zich raadselachtige verplaatsingen van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er n u met Kareltje gebeurt. En steeds is Maria vlakbij. Het knulletje ligt alwèèr niet in zijn bedje.  Zou er soms een verband zijn tussen de verkrachting en die ‘verplaatsingen’?

Maria gaat naar de huisarts voor haar slaapwandelen. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt energieker, wil ‘haar vleugels’ uitslaan. Samenwonen met een leuke man in een huisje is haar droom.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas weet dat de twee gebroeders van Ooijen Joop mishandeld hebben. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze Joop na. Klaas, sjouwt hem naar zijn huis. De misbruikte  kinderen hebben een verklaring afgelegd ... getuigen mogen ze echter niet. Klaas was er getuige van dat Joop werd afgerost.

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat wéét hij. Zijn gedachten schieten alle kanten op. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan verwezenlijkt worden.

In de poffertjeskraam laat het trio het zich smaken. Joop doet Maria daar een aanzoek om te gaan samenwonen.

Het huisje moet opgeknapt worden. Ze krijgen veel hulp. Maria zorgt goed voor de helpers. Tè goed volgens jaloerse Joop.

Maria raakt, ondanks haar afkeer van Joops avances, zwanger van hem. Haar tweede … hun eerste.

De trouwdag is gezellig. Joop wordt onaangenaam herinnerd aan de rechtszaak.  De kinderen van oom Bert dollen met Joop. De familie van Joop lijkt niet erg blij met dit huwelijk. 

Een kennis van Joop betrapt de van Ooijens op ruiten ingooien.  Joop jent de van Ooijens en hij vertelt Maria het droeve relaas van Oom Bert.

Tot de 6e maand was het voor Maria een fijne dracht. Ze deelde veel van haar gevoelens met Joop. Ze sprak vaak met Engeltje, haar ongeboren kind. In die 6e maand eindigde haar zwangerschap bruut.

Maria en Joop krijgen nog 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel conflicteert met zijn stiefvader. Joop  zet hem het huis uit.

 

34. Gedeporteerde Joden.

Joop ziet er goed uit, volgens Maria, na die zware jaren in Duitsland. Hier in Schiedam zijn het in  ieder geval verdomd slechte jaren geweest, vertelt ze aan Joop. De meisjes zijn dan al op school of naar hun werk. Het is in de oorlog bitter koud geweest. Er  is nauwelijks wat te eten en als we eens wat hebben, is het meestal niet te eten.

‘Jij hebt vast geluk gehad in Duitsland, ik heb je nog nooit zo dik gezien, Joop.’ Hij heeft het inderdaad getroffen. Joop vindt onderdak bij een zeer muzikale Duitse familie. Vader, moeder, zoon en dochter spelen allemaal viool. Het zijn Joden. Ze leven heel onopvallend, heel voorzichtig. Blijkbaar verstoppen ze zich goed in hun eigen huis, want ze overleven de oorlog. Tenminste …  als Joop daar vertrekt, is de oorlog voorbij en zij leven nog.  Als er veel militairen in hun woonbuurt paraderen, wordt  hem gevraagd, om wat boodschappen voor hen te doen. Dat is een kleine moeite. Wanneer nazi’s hem vragen voor wie hij al die boodschappen moet doen, antwoordt Joop, dat dit inkopen zijn voor het pension voor Holländische Arbeiter. Met dat antwoord zijn ze meestal tevreden. Joop heeft het goed bij de muzikantenfamilie. Maria laat niet merken aan hem, dat ze het maar een sterk verhaal vindt.

‘Jullie hebben het slecht gehad. Dat is jullie aan te zien. Jullie zijn erg vermagerd.’ Maria zegt dat er nog maar heel weinig vlees op de botjes van de meisjes zit. Op die van haarzelf evenmin. Ze had er op gerekend, dat Joop zo af en toe eens wat geld naar Schiedam zou sturen. We hadden het hier zo ontzettend hard nodig!

Maria merkt aan Joop zijn wazige blik, dat hij niet aanvoelt in wat voor nood zij en de meisjes jarenlang hebben geleefd.

Hier in de straat zijn de Joden er niet zo goed vanaf gekomen als die musici van jou, Joop. Alle vier de Joodse gezinnen uit de straat, je weet wel: Spetter van de sigarenwinkel, Creteer de melkboer, Appel, de drogist en de Bruyne, de kruidenier, allemaal zijn ze op de laadbak van een vrachtwagen geduwd. Ik hoor later dat ze naar het station zijn gebracht waar de trein naar Duitsland al voor ze klaar stond. Creteer en Spetter van hier vlak aan de overkant, op nog geen vijf meter van ons huis vandaan, zijn ’s ochtends om half acht door nazi’s uit hun bed gehaald. Ze moesten  in hun pyjama mee. In de kou. Ook al dat kleine grut.  Maria voelde zich vreselijk machteloos en moest erg huilen. Ook nu weer.

’s Avonds onder het eten vertelt Joop aan Maria en aan zijn vijf dochters dat hij genoeg geld meegenomen heeft uit Duitsland. Dat alleen al is goed nieuws. Maar er is mèèr ... hij kan gelijk weer beginnen bij zijn oude baas: de drukkerij. 

‘Geen zorgen meer, want er wordt voortaan elke avond lekker gegeten bij ons en binnenkort gaan we warme kleren kopen,’ zegt Joop.

Het is dat de meisjes Kikkerd nog te veel verzwakt zijn door ondervoeding, anders waren ze  luid juichend opgesprongen en waren ze hun vader om de hals gevlogen.

Alleen Maria heeft die aandrang niet … zij fronst slechts haar wenkbrauwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten