woensdag 13 december 2023

SERIE 'OMA & OPA' DEEL 40. DE BRUILOFT.

 

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 40. De Bruiloft.

Wat voorafging.

 

Maria is zwanger na een verkrachting. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij rijke mensen (in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar. Ze wordt verliefd op meneer in ’t Hout.

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is haar schúldgevoel. In een droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje. Maria slaapt diep. Meneer in ’t Hout is het zat: ’Dit moet afgelopen zijn.’

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Brabant.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel zijn. Joop kent de roddel. Twee gassies hebben gelogen.

Maria’s moeder herinnert zich mysterieuze verplaatsingen van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er nu met Kareltje gebeurt. Maria is steeds dichtbij. Het knulletje ligt nu alwèèr niet in zijn bedje.  Zou er een verband zijn tussen de verkrachting en die ‘verplaatsingen’?

Maria gaat voor haar slaapwandelprobleem naar de huisarts. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt energieker; wil ‘haar vleugels’ uitslaan en samenwonen met een leuke man.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas zag de daders bezig: de gebroeders van Ooijen. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze Joop nog na. Klaas draagt hem naar huis. De misbruikte  kinderen hebben een verklaring afgelegd ... getuigen mogen ze echter niet. 

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat wéét hij. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan verwezenlijkt worden. Joop doet Maria een aanzoek om te gaan samenwonen.

Hun huis moet opgeknapt. Ze krijgen volop hulp. Maria zorgt goed voor de helpers. Tè goed volgens een jaloerse Joop.

Maria raakt zwanger van Joop. Háár tweede … hùn eerste.

De trouwdag is gezellig. Joop wordt herinnerd aan de rechtszaak.  Joop dolt met zijn neefjes.  Joop’s  familie is niet zo ingenomen met dit huwelijk. 

De van Ooijens worden betrapt op ruiten ingooien.  Joop jent de van Ooijens. Hij vertelt Maria het droeve relaas van Oom Bert.

Tot de 6e maand was het voor Maria een fijne dracht. Ze sprak vaak met Engeltje, haar ongeboren kind. Die maand eindigde haar zwangerschap bruut.

Maria en Joop krijgen 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel en Joop akkederen niet. Joop  zet hem het huis uit.

Joop treft het met de Arbeidseinsatz in Duitsland. Hij logeert bij een Joods muzikantengezin. De Joden in de Wattstraat in Schiedam zijn allemaal afgevoerd.

De Kikkerds gaan shoppen. Koffie drinken bij de Hema. Een heer van de Arbeidseinsatz fluistert Joop wat in. Joop wordt lijkbleek. Hij moet komen praten.

Joop misdraagt zich naar zijn dochters. Karel pleegt zelfmoord.  Joop weet met zijn gevoel geen raad.

Er is een roofmoord gepleegd op de Joodse muzikale familie. Joop is verdachte. 50.000 D.M. is gestolen. Joop geeft toe dat hij 10.000 D.M. in zijn zak gestoken heeft. Twee jaar cel krijgt hij. Voor de trouwdag van zijn dochter Els vraagt en krijgt hij een dag verlof. Maria haalt hem op. Joop is vermagerd en verzorgt zich niet goed. Maria houdt hem op afstand.  Ze ziet op tegen de tijd dat ze (samen) oud worden.

40. De bruiloft.

Leo en Els: echt een mooi bruidspaar. Els is niet bepaald moeders mooiste; ze heeft een glazen oog. Het gevolg van een ongelukje met een schaar, als ze nog maar drie is.  Ze valt met haar oog precies op de schaar, die ze zelf in haar handje houdt. Het lijkt alsof Els nog steeds van verdriet of boosheid in huilen uit kan barsten. Zo kijkt ze bijna altijd. Die combinatie van boosheid en verdriet zal waarschijnlijk tot in eeuwige dagen op haar gezicht getekend zijn.

Maar vandaag is ze gewoon mooi en toont ze ook blij. Ze heeft prachtige bruidskleding kunnen kopen, dankzij de vrijgevigheid van de ouders van Leo, die goed in de slappe was zitten. Het is een echt traditioneel stel. Hij in jacquet, geheel in het zwart, over een wit overhemd, rode stropdas en natuurlijk ook een zwarte hoed, net een goochelaar dus, alleen draagt Leo een witte anjer in zijn revers. Bij een traditioneel bruidspaar als dit, gaat de bruid dus  geheel in het wit gekleed. Een sluier van tule en een satijnen, strak afkledende jurk tot op haar enkels en witte opengewerkte hakjes.

Leo is niet christelijk opgevoed; voor hem is trouwen voor de wet genoeg. Els is katholiek opgevoed maar trouwen in de kerk hoefde niet meer voor haar: ‘als Onze Lieve Heer werkelijk bestond,’ zo redeneerde ze, ‘zou hij er wel voor gezorgd hebben, dat zij niet in dat schaartje zou zijn gevallen.’

Het bruiloftsfeest was in ‘de Holle Boom’. ‘Daar kòmt de bruid, daar kòmt de bruid ….’ klinkt het uit vele kelen.

Er zijn flink wat mensen in de Holle Boom. Alle tafeltjes zijn bezet. In het midden van de zaal staat op een tafel een taart opgesteld, wel 5 étages hoog. Leo snijdt hem aan. Eerst een stukje voor Els, zijn bruid, dan een stukje voor zichzelf. Hij proeft: ‘heerlijk,’ gebaart hij.  Dan geeft hij het mes aan iemand van het personeel van de Holle Boom, die de andere gasten van taart voorzien.

Terwijl iedereen voorzien werd van taart kwamen Maria en Joop binnen. Joops geschiedenis was, gelukkig maar, bij een klein aantal aanwezigen bekend. Of Els wat aan haar schoonfamilie had verteld ? Maria dacht van niet. Hoe dan ook, Maria en Joop stapten linea recta op Leo en Els af om ze geluk te wensen, ook ouders van Leo schudden ze de hand.

Na de ceremonie van het handen schudden gaan Maria en Joop aan een tafeltje zitten, in een rustig hoekje van de Holle Boom. Het is een drukte van belang in de rest van de zaal.  Belegde broodjes worden op de tafels gezet en personeel gaat rond met drank. Hennie, Lena, Anna en Wien maken zich los uit de drukte van het feestgewoel en komen even hun vader begroeten. Ze kussen en omhelzen hun vader onverwachts innig. De sfeer blijft wel een beetje stroef. De zusjes willen van Joop weten hoe het is in de gevangenis. En of daar ook vrouwen zijn en huisdieren.

Het verrast Maria dat hun dochters toch nog blij kunnen zijn met hun vader. Joop kan prima dansen, Maria minder. De dochters hebben het talent van hun vader geërfd. Deze avond kunnen ze zich uitleven. Niet zo heel erg lang, want om zeven uur moet Joop weer weg. Tot die tijd zou het non-stop dansgenot worden op de inspirerende van ‘the Harolds’, Schiedams accordeontrio nummer één.

Joop wordt ’s avonds, klokslag acht uur door Maria afgeleverd  bij de gevangenis.

Maria kneep hem in zijn bovenarm, Joop wilde haar kussen maar zij wendde zich opnieuw van hem af. ’Ik hoor de tram aankomen, tot ziens Joop.’

 

Morgen: Deel 41. Apart slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten