vrijdag 8 december 2023

SERIE 'OPA & OMA' DEEL 35 WARME KLEDING

   

Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

 

Deel 35: Warme kleding.

Wat voorafging.

Maria is zwanger na verkracht te zijn. Ze baart Kareltje. Dan gaat ze bij een rijke familie (in ’t Hout) wonen en werken. Dat bevalt haar goed. Ze wordt verliefd op meneer in ‘t Hout … verwarrend ...

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk afleveren. Mevrouw in ’t Hout houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te ontroeren … maar het is schúldgevoel, dat haar beroert. In een nare droom worden haar gevoelens ‘duivels’ vergoeilijkt.

Kareltje brult iedereen wakker; hij is niet in zijn ledikantje. Maria slaapt nog diep. Meneer in ’t Hout is het zat: ’Dit moet afgelopen zijn.’

Joop rijdt Maria naar haar moeder in Den Bosch.  Er wordt geroddeld over Joop. Hij zou pedofiel  zijn. Joop kent de roddel. Twee gassies hebben leugens opgehangen.

Maria’s moeder herinnert zich raadselachtige verplaatsingen van dieren bij haar thuis. Lijkt op wat er n u met Kareltje gebeurt. En steeds is Maria vlakbij. Het knulletje ligt alwèèr niet in zijn bedje.  Zou er soms een verband zijn tussen de verkrachting en die ‘verplaatsingen’?

Maria gaat naar de huisarts voor haar slaapwandelen. Ze krijgt medicijnen en  een verwijsbriefje voor de psychiater. Maria reageert goed op de medicatie. Ze wordt energieker, wil ‘haar vleugels’ uitslaan. Samenwonen met een leuke man in een huisje is haar droom.

Joop wordt elkaar geslagen.  Buurman Klaas weet dat de twee gebroeders van Ooijen Joop mishandeld hebben. ‘Volgende keer ga je er aan’, roepen ze Joop na. Klaas, sjouwt hem naar zijn huis. De misbruikte  kinderen hebben een verklaring afgelegd ... getuigen mogen ze echter niet. Klaas was er getuige van dat Joop werd afgerost.

Joop wordt vrijgesproken. Ten onrechte. Dat wéét hij. Zijn gedachten schieten alle kanten op. Één ding is zeker: Maria vertrouwt hem. Haar woonwens kan verwezenlijkt worden.

In de poffertjeskraam laat het trio het zich smaken. Joop doet Maria daar een aanzoek om te gaan samenwonen.

Het huisje moet opgeknapt worden. Ze krijgen veel hulp. Maria zorgt goed voor de helpers. Tè goed volgens jaloerse Joop.

Maria raakt, ondanks haar afkeer van Joops avances, zwanger van hem. Haar tweede … hun eerste.

De trouwdag is gezellig. Joop wordt onaangenaam herinnerd aan de rechtszaak.  De kinderen van oom Bert dollen met Joop. De familie van Joop lijkt niet erg blij met dit huwelijk. 

Een kennis van Joop betrapt de van Ooijens op ruiten ingooien.  Joop jent de van Ooijens en hij vertelt Maria het droeve relaas van Oom Bert.

Tot de 6e maand was het voor Maria een fijne dracht. Ze deelde veel van haar gevoelens met Joop. Ze sprak vaak met Engeltje, haar ongeboren kind. In die 6e maand eindigde haar zwangerschap bruut.

Maria en Joop krijgen nog 4 dochters. Het is oorlog. Jodenvervolging en laffe Rooms-Katholieken. Karel conflicteert met zijn stiefvader. Joop  zet hem het huis uit.

Joop heeft het goed gehad in Duitsland. Beter dan zijn gezin. Hij verbleef bij een Joods muzikantengezin. De Joden in de straat zijn allemaal afgevoerd. Joop kan weer bij zijn baas terugkomen. 

35. Warme kleding.

Met z’n allen op naar C&A, want daar hebben ze nu al winterkleding in de aanbieding. Maria heeft er wel schik in om Joop trots te zien paraderen voor hun vijf knappe jonge dochters. Hij loopt als de trotse tambour-maître in een fanfarekorps. Een dirigeerstok in zijn hand ontbrak er nog maar net aan. Zijn dochters zijn inmiddels 14, 16, 17, 18 en 19 jaar. Vier dochters lopen gearmd met hun moeder; twee links, twee rechts. Alleen de jongste, Wien,  loopt ‘los’, ze huppelt wat en af en toe maakt met ze met haar lange dunne benen, grote sprongen tot ze een paar meter voor Joop loopt, waarna ze weer wat dromerig gaat schuifelen. Wien is Maria’s oogappel. Zij zou de allergrootste wens van Maria vervullen: het klooster in gaan. Wien weet dat nu al zeker en ze is nog maar net veertien. Vanaf dat Maria zwanger was van Karel bidt ze elke avond, dat een van haar kinderen geroepen mag worden tot het religieuze ambt. Hoewel ze er nog lang niet is, Wien is natuurlijk pas 14, ziet Maria geen grotere devotie tot het geloof als bij haar. Voor Joop hoeft het niet zo nodig: een ‘roeping’ voor Wien, maar het was ook weer niet zo, dat hij haar zou dwarsbomen. Joop bemoeide zich überhaupt eigenlijk niet zo met haar.

De dames vinden het stom om allemaal met dezelfde jas aan te gaan lopen. Dus duurde het even voordat de keuzes gemaakt waren: wel of niet getailleerd, donkerblauw of antraciet, wel of geen capuchon, met of zonder nepbontje enz. Het is buiten nog een beetje te warm om al met de jassen aan naar huis te wandelen. Maria stelt voor om bij de Hema koffie te gaan drinken met een gebakje.  Er zijn natuurlijk slechtere voorstellen denkbaar. Joop zegt onder de koffie, dat we nu wel die jassen hebben gekocht maar dat dat niet genoeg is om de winter door te komen. Warme truien, mutsen, kousen, rokken moeten ook een plaatsje krijgen in onze wintergarderobe. ‘Ja Joop, we hebben al zo veel geld uitgegeven en we weten niet dat je nog zoveel geld voor ons beschikbaar hebt,’ verwoordde Maria de gedachten van de meisjes. Vlak nadat de Kikkerds hun koffie op hadden, buigt zich, in de Hema nog,  een heer met gleufhoed, lange regenjas en sigaretje in de hand, over Joop en fluistert enige tijd in diens oor. Joop wordt lijkwit en knikte eigenlijk alleen maar. De man steekt een vinger naar Joop uit, alsof hij hem waarschuwt en loopt met de peuk in zijn mond weer naar buiten. Maria kan zien dat er voor de Hema een Citroën met chauffeur voor hem klaar staat. Ze willen natuurlijk allemaal weten wie dat is. ‘Van de Arbeidseinsatz,  waarvoor ik in Duitsland gewerkt heb,’ zegt Joop. ‘Hij vraagt of ik binnenkort eens wil komen praten. Er zit iemand van hun organisatie in Rotterdam.’

Lena, die een bijzondere band met hem heeft, is blij dat haar vader vandaag zo gul is. Spontaan geeft zij haar vader een pakkerd  op zijn wang. Joop geniet van zijn mollige dochter. Hij slaat zijn arm om haar heen, zodat hij met zijn hand een groot deel van haar borst kan omvatten. Hij houdt van zijn dochters en geniet van ze, in alle opzichten. Behalve dan van Els, zijn oudste dochter en Wien zijn jongste, die hem lichamelijk niet zo konden bekoren. Let wel: Joop houdt zielsveel van ze, net als van Henny, de op een na oudste. Haar laat hij met rust, hij moet wel, omdat zij hem al gelijk bij zijn eerste voorzichtige aanraking duidelijk maakt, dat ze de eerstvolgende keer de hele buurt bij elkaar gaat  schreeuwen.

Lena en Anna zijn duidelijk Joops oogappels.

 

Morgen deel 36. Verhangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten