maandag 22 december 2014

BRIEF AAN JAN (1)

Hey Jan,
Om maar met de deur in huis te vallen: leef je nog of ben je d’r niet meer? Raar gevoel is dat om nou net jou die vraag te moeten stellen. Jij bent toch zeker tien jaar, mijn beste vriend geweest.
Jij was te goed voor de Mulo. Daarom kwam je bij mij op school terecht. Op de hbs. Daar leerden we elkaar kennen, begin jaren zestig. We waren veertien jaar. Jij was een lefgoser. Vanaf de eerste de beste dag had je een grote bek tegen de leraren. Ik zou dat zelf niet durven maar als jij het deed genoot ik er van.
De leraar Duits rookte grote sigaren. Hij blies de rook jouw kant op. Jij kreeg  een hoestbui en vroeg hem vriendelijk of hij die rook de andere kant op zou willen blazen. De man ontplofte zowat. Je werd de klas uitgestuurd en voor één dag geschorst. Het schooljaar was toen nog geen week oud. Tja, Jan, de tijden zijn wat dat betreft wel veranderd. Zouden ze op dat schooltje ook zo gereageerd hebben als ze wisten dat je astmatisch was?

Ik zag je na schooltijd op de Dordtsestraatweg wachten bij bushalte 76. Bus 76, die komt ook waar ik woon. Jij bleek op de Averdijk te wonen. Een steenworp afstand bij mij vandaan. Ik liet je bij mij achterop; daar was je blij mee. Je spaarde busgeld uit en voor dat geld kocht je snoep. Dat deelde je met mij.
Toen jij eenmaal een fiets had, fietsten we samen naar school. Over de Dreef en de Dalweg. We voetbalden dagelijks op de grote groenstrook, visten af en toe in de grote vijver en gingen soms samen naar de kerk. Vooral in de lente hadden we onze handen vol aan de meisjes.
Er waren eerlijk gezegd niet eens zo véél ‘lekkere wijven’ voor jou en mij, bij ons in de buurt maar als ze er toevallig eens waren, dan wilden zowel jij als ik alle twee hetzelfde grietje en dat kon natuurlijk niet. Ruzie maakten we daar niet om. We wilden alle twee zowel Greetje, Marja, Frida als Jopie. Jij zei dat het het beste was om de dames te laten kiezen.  Helaas, behalve Jopie kozen ze allemaal jou als eerste. Ik kreeg later drie afgelikte boterhammen , jij één. Nooit zal ik vergeten, hoe jij me met een angstaanjagende kreet liet schrikken,  precies op het moment dat ik voor de eerste keer Jopie’s kleine, stevige borsten in mijn handen nam.
Jij hebt trouwens nog goed je best gedaan om Joke, je kreupele zusje aan mij te koppelen. Omdat jij het zo graag wou, heb ik het geprobeerd maar het was niks. Ze was niet alleen kreupel maar ook frigide. Ik ben benieuwd hoe het nu met Joke is.

Je had er niet veel zin in je best te doen op school. Je maakte te vaak je huiswerk niet; je resultaten waren, nogal logisch, ronduit slecht. Je spijbelde vaak en dat spijbelen was besmettelijk, zeker als het me goed uit kwam. Bij zware repetities, spreekbeurten, boekbesprekingen, gingen jij en ik, niet naar school maar samen een lekker eindje fietsen in de richting van Barendrecht, Ridderkerk of Ouderkerk aan den IJssel of bij lekker weer zwemmen in de Kralingse Plas. Net als jij schreef ik dan een absentiebriefje met een valse handtekening.

(morgen deel 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten