donderdag 11 december 2014

BOODSCHAPPEN

Elke zaterdagochtend doet de man zijn wekelijkse boodschappen bij Bas  van der Heijden. Op het boodschappenlijstje staat bijna altijd hetzelfde: melk, yoghurt, groenten, fruit, vlees, koffie, koek,  pindakaas, brood, krentenbollen,  spa rood, appel- en sinasappelsap en bier.
Dit keer zijn mandarijnen en visfilets in de aanbieding, dus die heeft de man ook in zijn winkelwagentje gedeponeerd. Meestal is hij tussen de 30 à 35 euro kwijt voor zo’n hoeveelheid boodschappen.
Het is druk bij de kassa; er zijn vier klanten met zeer goed gevulde wagentjes voor hem. Na bijna een kwartier is de man, eindelijk, aan de beurt. Zoals gewoonlijk bij Bas van der Heijden, wordt er aan de kassa flink met zijn gekochte spullen gesmeten. Niet alleen met de pot pindakaas, het blik bruine bonen en de kartonnen pakken yoghurt, neen, ook de zakken met peren, appels, bananen worden met kracht tegen de rand van de kassatafel geflikkerd. De man vindt zich eigenlijk wel een beetje dom, dat hij nog steeds bij Bas van der Heijden zijn boodschappen doet.

Vorige week zaterdag heeft de man zich nog beklaagd bij de filiaalhouder over het gooi- en smijtwerk aan de kassa. Jorrit Hokus, zo heet de filiaalchef daar, wilde het beschadigde fruit zien en liep hoofdschuddend samen met de man naar de betreffende kassière:
‘Moet je eens kijken waar die man dankzij jou nu mee zit, Annemarie,  een opengebarsten banaan, een gebutste peer en een beurse appel. Ga als de donder drie mooie verse stukken vervangend fruit halen en snel een beetje. Mijn excuses meneer het zal niet meer gebeuren, zei Jorrit de filiaalhouder.’

Het maakt dus geen moer uit; deze week is het precies zoals de week ervoor.  
De man is bezig zijn boodschappen over te laden van het boodschappenwagentje in de rode Bas-tassen als er een dame naast hem komt staan
‘Goedemorgen meneer, ik zie dat u producten die in deze supermarkt verkocht worden, in uw boodschappentassen aan het laden bent, klopt dat,’ vroeg ze.
‘Eh, ja, natuurlijk klopt dat,’zei de man enigszins verbouwereerd, ‘maar, hoezo?’
‘In dat geval, meneer, zou ik graag de aankoopbon die u bij de kassa ontvangen heeft even willen inzien,’ zegt de vrouw.
‘Ja maar, de kassière vroeg me of ik de kassabon wilde hebben; ‘neen’ zei ik, waarop zij geen kassabon voor mij uitdraaide,’zegt de man.
De vrouw vond dat geen probleem en vraagt hem de kassière aan te wijzen, die hem geholpen heeft. De man heeft nu wel een probleem want de kassière die hem geholpen heeft zit nu niet meer achter die kassa’s.
De man moet omschrijven hoe ze er uit ziet: ze draagt zoals alle kassières de bekende rode Bas bedrijfskleding, ze is tamelijk dik, ook haar armen, haar handen en haar hoofd waren een beetje dikkig en op haar hoofd zaten nogal wat puistjes met gele koppen erop (vooral op haar kin). Ze had verder prachtige goudkleurige oorbellen in met een voorstelling van het sterrenbeeld weegschaal.
‘O, dat is Medan, die werkt vandaag niet eens, dus zij kan het niet geweest zijn,’ zei  filiaalchef Hokus toen hij de omschrijving hoorde.
‘Tja,’ zei de vrouw, ‘dan zit er toch niets anders op meneer, dan dat u al uw boodschappen weer in het boodschappenwagentje terug zet.’
‘Maar ik heb verdomme die boodschappen net hier gekocht en betaald ook,’ zei de man, die duidelijk in de war raakte; hij leek zowaar zelfs boos te worden.
‘Ja, bewijst u maar eens dat u die boodschappen betaald heeft,’ zei de vrouw en tegelijk gaf ze twee potige vakkenvullers, die een eindje verderop stonden toe te kijken een seintje om de man een handje te helpen bij het leeg maken van zijn tassen.

Omdat de man wat te luidruchtig dreigt te worden, hetgeen onnodige onrust zou veroorzaken onder de andere klanten in de winkel, nemen de vakkenvullers de man stevig tussen hen in en duwen hem in een naast het filiaal gereedstaande Bas vrachtwagen.  Hij is duidelijk niet de enige die vanmorgen geen kassabon hoefde te hebben. Er zitten tenminste al heel wat klantjes in die vrachtwagen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten