Vandaag doe ik eens makkelijk: gebruik alleen maar ingrediënten, die al in huis zijn. In de groentebak liggen drie stronken witlof, die bijna verpieteren maar nog wel goed zijn. De witlof ruikt neutraal; zo hoort het ook. Wordt de witlof ruikbaar, dan is het de hoogste tijd om de stronk in de compostbak te gooien.
Vorige week donderdag kocht ik zes slavinken; een aanbieding
(1,99 euro) bijDirck (en dus niet bij DE Dirck). Awel, ik had er vorige week maar twee nodig.
Ik had er natuurlijk vier, vijf of misschien ook wel zes kunnen bakken maar
dat deed ik dus niet. Het is niet eens in me opgekomen. Trouwens als ik wèl al
die slavinken had opgegeten, dan had ik het voordeel van de gunstige aanbieding
van Dirck gelijk weer teniet gedaan. Ik was misschien wel misselijk geworden
van zes slavinken ... nou ja ... Neen, ik gebruikte er twee en stopte er vier
in de vriezer. Voor een volgende keer dus. Wie wat bewaart heeft wat.
Om nu te voorkomen dat de vier slavinken aan elkaar vast
zouden vriezen, besloot ik om twee plastic boterhamzakjes te pakken en in elk
zakje twee slavinken te doen. Twee aan twee mogen ze van mij aan elkaar vriezen
... maar wel in twee aparte zakjes. Wel jammer van de verspilling van die twee
boterhamzakjes. Ja, daar zit toch wel wat in, letterlijk en figuurlijk. Sinds
ik niet meer dagelijks met een lunchpakket naar mijn werk ga, liggen die zakjes
ook maar een beetje te verpieteren. Goed, dan
gebruik ik ze af en toe als diepvrieszakje ... nou ja, gewoon? ... het
klinkt misschien raar maar het lijkt alsof de boterhamzakjes dat niet accepteren;
alsof ze niet gebruikt willen worden als diepvrieszakjes.
Hoe kom ik daar eigenlijk bij?
Vijf van zeven zakjes gaan kapot als ik ze van de rol
afscheur voor die vier slavinken; het lijkt potdorie wel of ze dat niet binnen
willen hebben.
Maar goed, om een kort verhaal lang te maken: vandaag eet ik
slavink nummer drie en vier. Wanneer de slavinken vijf en zes aan de beurt zijn
om verorberd te worden, kan ik nu nog
niet zeggen.
Witlof, slavinkjes en aarzel, aarzel,aarzel ... ik wil het
vandaag zo makkelijk mogelijk doen dus
... ja, ik weet het al! Er staat nog een doos met zilveren zakjes Knorr
aardappelpuree in de voorraadkast. Beetje jus erbij is wel nodig anders wordt
het wat te droog.
‘Ho, ho, maak je het jezelf dan niet een beetje moeilijk?’
‘Dat neem ik op de koop toe; dan moet het gemak maar onder
het lekkere lijden!’
Er is een toetje. En wat voor een. Een fruittoetje. Een
heerlijk fruittoetje. Gemakkelijk! Want: gisteren gemaakt ... stoofpeertjes,
mede door de veenbessen prachtig rood van kleur, heerlijk zoet met een vleugje
kaneel. Straks koel geserveerd ... ik zit nú al te watertanden.
Jus: verhit boter, doe er een gesnipperd uitje en een teentje
knoflook bij; dan een scheutje bier, gevolgd door een hels gespetter; scheutje
Japanse soja (zoute), wat water ... en zet tenslotte het kookplaatje op de
laagste stand. Oogt, ruikt en smaakt lekker die jus!
Aardappelpuree is in drie minuten klaar.’ Tweehonderdvijftig
milliliter water koken’, zo luidt het advies van Knorr; ‘de pureepoeder erbij,
flink roeren en klaar is de puree’….maar er deugt niks van Knorr's advies. Wat
aardappelpuree had moeten zijn, ziet er uit als
waterige blanke vla; puree, die je kan gorgelen dus. Misschien wel
makkelijk maar niet de bedoeling. Ik verhit de puree in de hoop dat er nog wat
verdampt voor ik aan tafel ga.
Met slavinkjes 3 en 4
gaat het naar wens, ze zijn ontdooid, en liggen, gebruind, na een korte periode
van grote hitte, nu op een lage temperatuur, wat te sudderen in de koekenpan.
‘De jus kan zal ook wel lekker smaken over de ‘vinkjes’,’
denk ik hardop.
Van sufgekookte witlof houd ik niet. Ik eet witlof, hetzij rauw, hetzij knapperig.
Met rauwe witlof hoef je natuurlijk helemaal niks te doen na het snijden.
Knapperige witlof moet ongeveer acht minuten in de stoomkoker.
Ondanks wat tegenslag heb ik het in een half uurtje voor
elkaar. Makkelijk dus en wat veel belangrijker is: het is lekker. Ik geef
mezelf een dikke acht.
Lekker:
1. slavinken
drie en vier; niet te hard/niet te zacht gebakken; net goed
2. witlof drie
stronken; heerlijk knapperige groente
3. jus;
creatieve combinatie
4.
stoofpeertjes
5.
stoofpeertjes sap
Niet lekker:
1.
Aardappelpuree (gorgelbaar).
De einduitslag van deze maaltijd is 5 – 1.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten