donderdag 20 januari 2022

ONDER INVLOED

 Almelose ere-divisieclub heroverweegt een eerder besluit en zet sterspeler alsnog tot het einde van het voetbalseizoen buiten de wedstrijdselectie.

Het is gezellig. Ray heeft het naar zijn zin  op de nieuwjaarsborrel bij de ouders van zijn vriendin in Breda.  Samen met Jordy, een vriend, collega ook, geniet hij daar van het lekkere eten en drinken. Beetje dansen; beetje lachen.  Eigenlijk zou hij moeten stoppen met drinken. Ray moet nog heel eind rijden straks. Naar Almelo. Daar werken Jordy en hij als profvoetballer. Ze wonen daar ook.  Ze nemen er allebei toch nog een, hoewel Ray weet dat Jordy niet kan rijden. ‘De laatste,’ zeggen ze in koor.  Maar daar blijft het niet bij. Het is veel te gezellig. Ze blijven zuipen. Ray stapt onbewust over een denkbeeldige lijn waar geen waarschuwingen meer tot hem doordringen.  Bij Jordy al helemaal niet. Die heeft alleen oog voor de dames en … het bier. Om circa twee uur in de nacht vertrekt het tweetal richting Almelo. Ray’s vriendin doet nog, tevergeefs, een poging hem het rijden te verbieden. Bij Jordy komt het niet op zijn vriend ervan te weerhouden om achter het stuur te kruipen. Hij is te veel in de lorum.

Ray geeft meteen flink gas. Hij wil het niet te laat maken. Om vier uur, uiterlijk half vijf wil hij thuis zijn.  Hij rijdt gemiddeld 160. Het is rustig op de weg.  Luistert naar lekkere rap van onder andere  Josylvio en Ronnie Flex. Jordy ligt al snel ongegeneerd te snurken.  Ray heeft in zijn jaszakken  nog twee blikjes bier zitten. Gauw nog mee gesnaaid van het feestje.  Het valt om de donder niet mee om al sturend een blikje bier open te trekken. Uiteindelijk lukt het hem wel. Hij knoeit  bier over zijn stuur en op zijn broek. Ze zijn inmiddels in de buurt van Amersfoort. Achter hem wordt getoeterd … hij reageert niet … nòg eens getoeter ..   shit … hij rijdt half op de eerste, half op de tweede baan ...  hij corrigeert ... probeert te corrigeren  … komt terecht op de vluchtstrook … stuurt weer snel  bij naar de eerste baan.  Neemt nog een paar slokjes. Giet dan een plens bier over Jordy’s kruis. Die veert verschrikt op: ’Fuck … fuck!’ Ray lacht zich kapot: ‘Geintje!’.

Wat Ray niet ziet is dat hij in volle vaart op een  voorligger afstevent, een personenauto. Een afschuwelijke klap. De motor van Ray’s auto  slaat af. Zijn voorruit ligt aan diggelen. De voorligger staat nu dwars op vluchtstrook. Hij hoort gegil. Jordy is buiten westen. Met zijn kop tegen het dashboard geknald … autogordel niet om gedaan. Ray heeft geluk gehad dat hij zijn gordel goed om had. Mankeert niks. Hij gaat kijken bij de andere auto.

De personenauto ligt  van achteren helemaal in de kreukels. De bestuurder is een vrouw, de moeder van een klein kind. Ze zit op de bestuurdersstoel; haar benen buitenboord. Het kind houdt ze tegen zich aan. Ze ondersteunt zijn hoofdje.  Ze is ontroostbaar.  Het kind leeft niet meer. Ray, met zijn dronken kop, is radeloos.

Ray moet blazen: 0,7 promille. Duidelijk te veel. Dat weet hij ook wel. Ray en Jordy, die inmiddels bij kennis is, moeten mee naar het politiebureau. Jordy gaat vanzelf vrijuit, hoewel hij een promillage heeft van 0,9.

In de daarop volgende dagen meldt de landelijke pers dat een profvoetballer uit Almelo een ongeluk heeft veroorzaakt, waarbij een 4 jarige jongen om het leven is gekomen.  De bestuurder van de auto was onder invloed. De voetbalclub heeft de familie  excuses aangeboden. Die van Ray zijn niet welkom.        

De voetbalclub zet Ray drie weken in de luwte. Dan hij mag afgelopen weekend weer meespelen met zijn team.  Hij is een belangrijke speler voor de Almelose vereniging. Logisch dat die club hem laat spelen. Deze eerste wedstrijd was in Nijmegen tegen NEC, zonder publiek. Hoe zal het publiek Ray straks gaan ontvangen? Dat zal ongetwijfeld met gefluit en scheldkanonnades gepaard gaan. De dood van de 4 jarige jongen zal Ray blijven aankleven.  

De voetbalclub zou er beter aan doen Ray met onmiddellijke ingang te ontslaan, zodat de ouders van het kind en de toeschouwers in Nederland  niet meer met hem geconfronteerd worden.  Hij zelf kan dan, nadat hij gestraft is, gaan spelen voor een voetbalclub in een ver buitenland, waar niemand ooit van Ray gehoord heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten