vrijdag 21 januari 2022

KATENDRECHT EEN VAN DE LEUKSTE WIJKEN VAN EUROPA

 

Afgelopen maandag , op Blue Monday, presenteerde reiswebsite Time to Momo de winnaar van ‘de hipste wijk van Europa 2022’-verkiezing. De wijk Psiri in Athene ging er met de eretitel vandoor. Maar de Rotterdamse wijk Katendrecht wist ook een mooie plek in de top 10 te bemachtigen.  Katendrecht werd achtste. Het is een stoere volkswijk met industriële look. Dat wil ik wel eens zien. Ik ga er vanmiddag eens rondwandelen. Veel grote bedrijfspanden. Opvallend is de mix van oud- en nieuwbouw   Sommige straten moeten hoognodig eens opnieuw bestraat worden. Een paar keer bijna mijn nek gebroken. Kan nu precies zien waar minister Hugo de Jonge woont. Vlak voor zijn fraaie woning staat een politiecabine.  Hij moet bewaakt worden tegen doorgedraaide wappies. Wat ik mis is een behoorlijk stuk groen, waar je, wanneer het lekker weer is, lekker in de zon of in de schaduw kan zitten.  Er is wel een stukje groen maar veel te klein; als ik er langs loop komt er zò’n gekwetter uit, dat het lijkt alsof alle vogeltjes van de wijk zich daarin hebben genesteld.  Leuke café’s ook. In een van die café’s ,op de Rechthuislaan 1 is ‘Verhalenhuis Belvédère’ gevestigd. Bij Belvédère worden de verhalen gepresenteerd in de vorm van (foto)tentoonstellingen, (luister)voorstellingen, publicaties, evenementen én eet- en ontmoetprogramma’s zoals de Volkskeuken. Belvédère is nu in verband met de corona natuurlijk gesloten. Dat geldt ook voor de ‘tent’ met de alleszeggende naam: Hollandse kost en ijs.

Ik loop langs een locatie waar een omvangrijk appartementencomplex in aanbouw is. Ik vrees dat dit ook weer de zogenaamde ONbetaalbare nieuwbouw is. Jammer wel dat deze wijk steeds minder arbeiderswijk wordt. In heel Rotterdam overigens is dat het beleid: diversiteit; zowel naar huidskleur als naar poen. Ook moet elke wijk zijn theater(tje) krijgen. In Katendrecht is dat al een tijdje ‘Walhalla’; bij de Veerlaan; heeft een heel leuke programmering.  De Veerlaan waar in het verleden getippeld werd is nog nauwelijks veranderd. Met name nummer 30 is voor mij persoonlijk onvergetelijk.  Ruim 55 jaar geleden heb ik me daar, op 2 hoog, laten ontknapen. Van het geld van mijn krantenwijkie.

Ik zie tot nu toe tijdens mijn wandeling hier vrijwel geen kinderen spelen. Het is over vieren, dus op school zitten ze niet meer. Speelplaatsen zijn er trouwens genoeg. Drie jongens zie ik in een voetbalkooi bezig.  Net als ik schuilen vlug voor de kletterende hagelbui . Op het raam waarvoor ik sta te schuilen hangt een affiche met daarop een toepasselijke spreuk: ’Alles komt goed.’ En zo is het ook: binnen vijf minuten is het weer droog. Ik loop nu in de richting van het stoomschip ‘Rotterdam’.  Tientallen verkeersbegeiders zijn hier in de weer. Later begrijp ik dat ze hier zijn om het verkeer naar en van de vaccinatielocatie s.s. Rotterdam te leiden.  Het is vandaag zo’n dag dat er eigenlijk geen enkele verkeersbegeleider nodig is. Zie nauwelijks iemand komen voor een prikkie.

Ik sta naast het beeld van Ketelbinkie en kijk met hem naar de overkant van de Katendrechtse Maas. Daar heb ik het magnifieke zicht op de Rotterdamse skyline, de Erasmusbrug, de Euromast en de klassieke gebouwen van de Maastunnel. Over de Rijnhavenbrug  (in de volksmond de Hoerenloper genoemd) verlaat ik Katendrecht en beland op de Kop van Zuid. Het uiterst poenerige deel van Rotterdam. Hier langs de Maas veel eetgelegenheden, theater Het Nieuwe Luxor en bioscoop LantarenVenster. Soms leggen daar kollossale patserige cruiseschepen aan met hordes poenerige passagiers. Meer daarover misschien een volgende keer.

Katendrecht, echt leuk om te wonen, te werken, te wandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten