dinsdag 2 januari 2024

TWINTIG JAAR ONBESCHOFT.

Nederland dreigt in de richting van een dictatuur te slaapwandelen. Een antidemocraat als Wilders gaat zodra hij aan de macht is de democratie ontmantelen. Hij doet wel mild maar dat is een schijnbeweging.

Democratisch Nederland moet Wilders buiten de macht houden. Al twintig jaar lang laat Wilders zien dat hij een antidemocraat is. Rechters, minderheden, of politieke tegenstanders, niemand is veilig voor zijn beledigende en anti-rechtsstatelijke scheldpartijen. Rechters zijn ‘laf’ en ‘gestoord’, journalisten ‘tuig van de richel’, Marokkaanse Nederlanders ‘rovende straatterroristen’, politieke tegenstanders ‘vals’ en de Tweede Kamer is een ‘nepparlement’. De Hoge Raad veroordeelde hem voor groepsbelediging voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’ … die veroordeling noemde hij een ‘schandvlek voor de rechtsstaat’. Hij weigerde die uitspraak van de rechters te erkennen … trok zich er niets van aan.

Alleenheersers drukken gewoon door wat ze wat ze van plan zijn. Zodra ze de macht hebben gaan ze op de dictatoriale toer. Kijk maar eens naar Wilders politieke vrienden en voorbeelden: Vladimir Poetin in Rusland en Victor Orbán in Hongarije.

Pertinent weigert Wilders om ook maar één beledigende uitspraak terug te nemen, ondanks grote druk van medeparlementariërs.

Erg zorgwekkend is het, dat andere democratische partijen met Wilders willen praten over de vorming van een regering. Daarmee aanvaarden ze zijn extreme en antidemocratische geblaat. Daar wordt tegen in gebracht dat dat wel moet, omdat hij zoveel stemmen heeft gekregen.

‘We laten Wilders trouw aan de Grondwet zweren,’ dan houden we hem wel in het gareel. Naïef! Vrijwel elk democratisch afglijden gaat langs democratische weg. Hitler is ook langs democratische weg aan de macht gekomen. Op zijn top trok hij 37% van de stemmers. Nooit hoefde hij de Grondwet buitenspel te zetten. Ook nu gebruiken de Poetins en Orbáns van deze wereld, democratische procedures om vrijheden te beperken.

Democratie is kwetsbaar. Zeker als democraten gelegenheids-verbindingen aangaan met antidemocraten. Zoals bijvoorbeeld met een ‘overlappend probleem’ als migratie. Zo krijgen antidemocraten toegang tot de macht … en dan gaat het snel! Zo worden wetten aangepast om de vrijheid van meningsuiting en andersdenkenden te beknotten. Denk aan de PIS-regering in Polen. Die stelt via het parlement ‘lhbti-vrije zones’ in. Bezuinigt kritische kranten en omroepen weg. Intimideert rechters, ontslaat ze en benoemt nieuwe PIS-gezinde rechters.

Als daartegen geprotesteerd wordt, wordt  de rechtsstaat gebruikt om dat protest te onderdrukken. Eerst de tegenstanders in een kwaad daglicht stellen. Dan criminaliseren en ze tenslotte door partijdige  rechters laten veroordelen.

‘Democratische ’ rechters zullen een ongrondwettelijk moskee-verbod tegenhouden. Met Wilders aan het bewind zullen die worden gekleineerd en/of ontslagen.  In de lijn met een lange reeks uitspraken van Wilders en andere PVV’ers.

Al twintig jaar lang horen we van Wilders en de zijnen racistische, opruiende, discriminerende en antidemocratische uitingen. Dat komt ook echt uit hun hart! Dat kan niet anders! Een mildere toon? Radicale programmapunten in de koelkast zetten? Het zijn allemaal voorwendsels om de weg naar de macht te plaveien.

Dat kan maar op één manier gestopt worden: antidemocraten uitsluiten van de macht. Of ze nou twee of twee miljoen stemmen krijgen. Ze horen niet thuis in het centrum van de democratische macht.

Stop het slaapwandelen in de richting van een dictatuur! Dit is geen tijd voor compromissen maar voor principiële rechtlijnigheid.

 

 

Naschrift: In Polen is sinds kort een nieuwe democratisch gekozen  premier (Tusk) aan het bewind. Hij is gelijk begonnen met de antidemocratische PIS-besluiten terug te draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten