Er zijn mensen, die het zwaarder hebben dan ik maar ik moet toch zeker wel vier keer per week koken voor ons tweeën, mij en mijn vriendin Babs. Zij heeft een hekel aan koken … ze vindt dat een ongemakkelijke activiteit, dus begint ze er niet aan. Toch zorgt ze wèl drie keer per week voor warm eten voor ons beiden. Dat eten koopt ze dan bij onze slager. Die slager verkoopt verrukkelijke maaltijden,’fingerlicking good’, variërend van macaroni, Surinaamse schotel, asperges met ham, tot andijvie met spekjes.
Nu vindt Babs alles lekker wat ik kook maar ik kan toch niet
iedere week met hetzelfde komen aanzetten. Hoewel ….elke zaterdagavond eten we steevast
brood met gebakken ei en spek maar dat kan je toch eigenlijk geen koken meer
noemen.
Ik probeer met koken te variëren en waar ik óók voor zorg is
dat de maaltijden gezond zijn. Bij elke maaltijd, zorg ik er voor, dat er iets
vers en rauw bij geserveerd wordt, ...
heel simpel: sla, tomaat, komkommer…. of in geval van nood wat augurken.
Het is allemaal niet zo ingewikkeld wat ik opdien. Op
vrijdag bijvoorbeeld mag ik graag wortelen eten. Het traditionele vrijdag-menu
van mijn moeder: peentjes met gekookte kabeljauw of vissticks en boterjus
met ‘gewoon’ gekookte aardappelen. Dat
laatste doe ik trouwens nauwelijks meer; bij welke groente dan ook, eet ik bij
voorkeur gebakken aardappeltjes en die vissticks heb ik vervangen door verse
gebakken vis: schol of forel ….een héél enkele keer koop ik voor de vrijdag wel
eens slavino’s van Kapitein Iglo.
Wat ik, sinds ik met Babs ben, het meest gemaakt heb is
chili con carne. Zij koopt dat trouwens ook wel eens bij haar slager ... peperduur
… ik maak het voor een kwart van de prijs. Vele lezers zullen het ‘chili con
carne recept’ wel kennen maar omdat het zo lekker is en ik iederéén dit lekkers
van harte gun, geef ik hier mijn recept prijs.
Doe twee gesnipperde uien en twee teentjes geperste knoflook
in een koekenpan met verhitte olijfolie. Bak de uien en de knoflook en voeg er
circa 3 ons rundergehakt aan toe (doe er ook wat peper en zout bij) en bak dat
gehakt tot het rul is. Snij dan drie tomaten, een rode paprika en chili pepper in
partjes en voeg die bij de mix in de koekenpan. Draai tot slot de pot met
bruine bonen open en doe de inhoud daarvan in de koekenpan. Laat het geheel dan
nog twintig minuten zachtjes doorkoken voor een heerlijke Chili-schotel.
Het is nu bijna etenstijd, als ik dit zit te tikken en, wat
eigenlijk vrij logisch is, het water loopt me uit de mond. Ja, dit is echt
smullen geblazen.
Vanavond, donderdagavond, is een bijzondere avond. Dan eten
Babs en ik altijd allebei iets anders. Ik neem dan meestal bij de Jumbo een
kant-en-klaar maaltijd en Babs eet een boterham met een dun plakje kaas. Zij
eet de hele donderdag trouwens zowat niks: ’s morgens een boterham, ’s middags
een boterham en ’s avonds dus ook weer. Dat komt omdat ze op een lijnclub zit
en op vrijdagochtend moet ze daar op de weegschaal gaan staan … en door op
donderdag veel minder te eten èn niet te snoepen, hoopt ze, dat de weegschaal,
minder pondjes aan zal geven. Wie weet gebeurt dat wonder deze vrijdag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten