zaterdag 23 november 2019

RACISME


Racisme……het was deze week helaas weer het top item in de kranten, op radio en tv. Een voetballer van Excelsior werd tot op het bot vernederd door aanhangers van de voetbalclub FC Den Bosch. Als hij aan de bal kwam werden er Zwarte Pietliedjes gezongen en apengeluiden gemaakt….alleen als hij aan de bal kwam. Na enige tijd raakte hij daarvan over de rooie en maakte hij kenbaar dat hij zo niet verder wilde spelen en verliet met goedkeuring van de scheidsrechter het veld. De wedstrijd werd voor een paar minuten stilgelegd.  Nadat de wedstrijd weer was hervat is het wangedrag van de Den Bosch –supporters verder uitgebleven en kon de wedstrijd normaal worden uitgespeeld. De dreiging was wel dat bij een nieuwe staking de wedstrijd geheel zou worden stilgelegd en dat zou vooral FC Den Bosch geld en punten gaan kosten.
Het is treurig dat het fenomeen racisme zich alsmaar blijft voordoen in de voetbalstadions. Nog niet eens zo lang geleden werden zowel de Feyenoordkeeper als de Ajaxkeeper slachtoffer van dir verachtelijke gedrag. Keeper Vermeer van Feyenoord werd bij Ajax  opgeknoopt en Ajaxkeeper Menzo  werd de meest grove scheldwoorden naar het hoofd geslingerd plus dat hij ook nog, voor hem heel  beledigend, bananen naar zijn hoofd gegooid kreeg.
In de afgelopen week hebben veel topvoetballers (blank en donker)duidelijk gemaakt dat ze niets moeten hebben van racisme in hun sport. Het meest magnifieke gebaar hiervoor werd gemaakt door Frenkie de Jong en Georgino Wijnaldum, gelijk nadat Wijnaldum het eerste doelpunt had gemaakt in de wedstrijd tegen Estland: ze hielden hun onderarmen tegen elkaar vlak voor de camera. Voor een goed begrip van dit gebaar moet je weten dan Wijnaldum donker is en de Jong wit. Verder is er voor de wedstrijd tegen Estland een foto gemaakt van de hele, uit tweeëntwintig man (donker en wit) bestaande Nederlands elftal selectie; een foto waarop iedereen elkaar in een grote cirkel omarmd.  
Natuurlijk moet hier bestraffend tegen worden opgetreden. Voor FC Den Bosch is het niet voor het eerst dat die zo negatief in het nieuws komt. Enkele jaren geleden was er een dergelijk incident waarbij een speler door apengeluiden vanaf de tribune geïntimideerd werd. Toen was de straf laag: een wedstrijd  voorwaardelijk zonder publiek en een klein geldbedrag boete. Maar wat ik eigenlijk bedoel: er moet hier beleid op gemaakt worden door de KNVB. Bijvoorbeeld: een gebeurtenis als bij FC Den Bosch Excelsior zou gevolgd moeten worden door een flinke straf: een wedstrijd zonder publiek  en aftrek van competitiepunten Bijvoorbeeld 6 punten aftrek. ….en dat alleen bij de eerste keer bij de tweede keer degradatie van de schuldige club naar een lagere divisie en 4 wedstrijden zonder publiek waarvan niet een voorwaardelijk. De rol van de scheidsrechter is ook heel belangrijk. Het is al beleid dat de scheidsrechter de wedstrijd moet stilleggen  als hij racisme van de tribunes waarneemt. Alleen gebeurt het nooit….behalve dan toevallig de moedige scheidsrechter bij FC Den Bosch - Excelsior.
Niet alleen in Nederland speelt dit probleem. Ook in Oost-Europa en Italië  doen zich tenenkrommende racisme-taferelen voor, die vergelijkbaar zij bij wat zich bij FC  Den Bosch voordeed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten