vrijdag 22 november 2019

JARIG


Maandag 25 november a.s. is mijn vriendin jarig. Ze maakt er doorgaans geen bezwaar tegen om te verkondigen hoe oud ze is dus zal ik het in dit stukje ook  vermelden: ze wordt 68 jaar. Ze verschilt anderhalf jaar met mij: ik word in juli 2020 70 jaar. Zij is echter niet blij met haar verjaardag.  Ze zou de 25e november het liefst uit haar agenda scheuren. Behalve van mij zijn cadeautjes niet welkom. En het enige feestelijke  dat er gebeurt is uit gaan eten met mij; het liefst bij de Italiaan. Tegen alle vriendinnen die ze zo vlak voor haar verjaardag aan de telefoon krijgt laat ze duidelijk weten dat ze er ook dit jaar weer niks aan doet dus dat ze zich de moeite kunnen besparen. Wel heeft dat tot gevolg dat er flink wat wenskaarten in de brievenbus liggen  op de 25e als die tenminste niet op een maandag valt zoals dit jaar, want op maandag wordt in Nederland geen post bezorgd. Ik ken mijn vriendin nog niet zo lang. Dit is haar vierde verjaardag die wij samen vieren. Ik ben voordat ik mijn vriendin leerde kennen ruim veertig jaar getrouwd geweest met een vrouw die opeens niet meer van mij hield. Dat is inderdaad wel de meest plausibele reden om uit elkaar te gaan. Maar goed het wordt de vierde verjaardag die mijn vriendin en ik samen vieren. Het eerste jaar zijn we samen gaan eten bij een Italiaans restaurant. Dat kan ik me nog goed herinneren; het was lekker eten: Spaghetti Bolognese. Ik weet nog dat we expres allebei hetzelfde eten kozen uit solidariteit met elkaar. Zij trakteerde, dat weet ik ook nog wel, want eigenlijk wilde ìk trakteren maar daar wilde ze niks van weten.
OP de tweede verjaardag die we samen meemaakten gaf ik haar een Groot-NS-Geschiedenisboek cadeau. Waarom een Groot NS-Geschiedenisboek zult u zich afvragen? Welnu : een groot deel van haar werkzame leven was mijn vriendin voor haar beroep Informatrice bij de NS.  In die functie had zij als taak de NS-reizigers van allerhande informatie te voorzien: van de prijs van een kaartje naar Amsterdam tot hoe lang de reis naar Moskou duurde bijvoorbeeld en nog vele andere vragen. Ze was dolblij met dat boek alleen vond ze dat ik nooit meer zo’n duur cadeau mocht geven aan haar. Het was inderdaad duur maar voor mijn geliefde had ik dat graag over.
Op de derde verjaardag  schonk ik haar een sieraad en wel een ketting bestaande uit kralen van verschillende kleuren, ze was er zeer mee in haar schik en daarom droeg ze hem ook graag en veel…… en het leuke was en is eigenlijk nog steeds: ze heeft heel veel kleurrijke kleren en vrijwel elk van die kledingstukken, bloesjes vooral pasten uitstekend bij de ketting, die ik gekocht had bij een Derde Wereldwinkel in de buurt. Had ik er nog een goed doel mee gediend ook.
Op de vierde verjaardag samen gaan we weer eten, bij een Nederlands eetcafé ‘Sas en Jan’ en ik geef haar de vernieuwde CD  Abbey Road van de Beatles cadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten