zaterdag 21 september 2019

HOND


Er ligt een tamelijk grote hond op straat. Hij ligt aan de overkant van de weg.   Er is verder niemand te bekennen van wie die hond eventueel kan zijn. Niemand schijnt hem te zien. Alle automobilisten en fietsers karren gewoon door. Eindelijk is er wat minder verkeer op de weg zodat ik kan oversteken  en kijken of ik wat kan doen. Eigenlijk ben ik veelte bang om wat te doen…..want ik ben bang voor honden. Er komt bloed uit zijn bek en zijn adem is heel langzaam. Hij kijkt me aan met een beetje schuwe uitdrukking, hij heeft ook iets van ‘schiet nou toch eens op’ ,’doe eens wat man, als je zo naar me blijft staan kijken overleef ik het niet.’ Ik ben bang dat wanneer ik hem oppak of aanraak hij me gaat bijten. Wat ik natuurlijk wel kan doen is de politie bellen die weten vast wel raad ….raar trouwens dat er helemaal geen baasje in de buurt is….waar zou die gebleven zijn? En hoe zou die hond zo gewond geraakt zijn……waarschijnlijk is hij aangereden en is de chauffeur doorgereden. Afschuwelijk. Ik heb ondertussen 1-1-2 gebeld. Ze zullen een wagen sturen. Ik moet er zeker  tien minuten op wachten.  Dat beest vertoont steeds minder teken van leven.
‘o’, zegt de politieagent, die uit zijn wagen gekomen is, het is een hond.’
‘Ja,’ zeg ik, dat heb ik toch luid en duidelijk gezegd’
‘O’, zegt de agent, dan hebben wij dat zeker verkeerd begrepen……wij hadden begrepen ‘’een gewond persoon op straat achtergelaten….maar beste meneer we bemoeien ons niet met dieren  ook niet met gewonde dieren want daar hebben we de dierenambulance voor.
‘Ja,’ zeg ik, ‘maar dat dier heeft nu dringend hulp nodig. Kunt u hem dan niet naar de dichtstbijzijnde dierenarts brengen?’
‘Absoluut niet meneer dan zou ik de grootste ruzie met mijn leidinggevende krijgen; wij zijn er voor de mensen en de dierenambulance is er voor de dieren. Maar ik zie wel dat die hond hard hulp nodig heeft dus ik zal voor u de dierenambulance bellen. De mensen van de dierenambulance zijn veel handiger ook met dieren. Ik zou niet weten hoe ik die hond in mijn wagen moet tillen. Bij de Dierenambulance hebben ze een brancard om het beest in de auto te leggen. Nou ik zal even bellen. De agent loopt naar zijn auto en pakt zijn telefoon.
Ja met de politie…er ligt hier een zwaar gewonde hond op straat. Er komt bloed uit zijn bek en hij haalt moeilijk adem…..kunnen jullie een wagen sturen naar de Amelaarstraat. De hond ligt ter hoogte van huisnummer 56.
Binnen 5 minuten is de ambulance aanwezig. De hond was ondertussen  gaan schokken en moeilijker gaan ademen. De mensen van de dierenambulance zagen ook dat de hond uitgedroogd was en dat hij niet alleen bloedde uit zijn mond maar ook uit zijn buik maar dat kon ik niet zien want daar lag tie op. De hond werd terwijl hij hevig schokte en jankgeluiden maakte, op de brancard de ambulance ingeschoven. Snel schoot de dierenambulance naar het dieren hospitaal.
Toen ik ’s avonds belde naar dat ziekenhuis hoorde ik dat de hond al onderweg naar het ziekenhuis overleden was. Dat deed me toch wel wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten