dinsdag 10 september 2019

GROTE GROEP


Met vijf personen kwamen ze aan bij de broodjeskraam: drie volwassenen en twee jonge kinderen. Ze wilden broodjes bestellen maar die werden niet aan hun verkocht. De groep was te groot. De groep bestond uit 5 personen en was te groot. De enige man in de groep liep al rood aan. Met hoeveel kan ik hier dan wat komen bestellen? Met drie personen. Vervolgens stuurde hij de jonge meisjes even weg. Hij zette  ze op een bankje in de buurt. Toen ging hij weer bestellen. En moeiteloos werd zijn bestelling klaargemaakt: Vijf broodjes voor drie mensen, dat kon wel door de beugel. De verkoopster zag voor haar ogen gebeuren wat ze eigenlijk niet wilde: er werden vijf broodjes door een groep van vijf geconsumeerd.
De groep liep naar de drankjestent. De man bestelde 5 drankjes maar weer werd hem te verstaan gegeven: u krijgt niets: de groep is te groot. Nu werd de man echt boos en hij eiste vijf drankjes , anders zou hij ze persoonlijk achter de bar vandaan komen halen. De barman bleef op zijn strepen staan en weigerde de drankjes te leveren. Voor de man uit de groep was toen de maat vol: hij ging de drankjes zelf achter de toonbank vandaan halen. Merkwaardig genoeg deed de barman niets tegen de actie van de groepsman.  Het was een buurtfeest waar dit allemaal plaatsvond. Alles was gratis. Dus ook de broodjes en drankjes. Het was een feestelijk buurtfeest alleen waren de mensen achter kraampjes kennelijk fout geïnstrueerd.
De feestelijkheden waren ouderwets feestelijk. Zo werd er aan zaklopen gedaan. Voor degenen die dat nog niet kennen: er zijn tien deelnemers en tien jute zakken. En er zijn 10 racebanen. De deelnemers van ongeveer gelijke leeftijd stappen in de jute zakken. Er klinkt een startschot en de deelnemers aan de race, huppen ongeveer 100 meter en  wie het eerst bij de finish aankomt heeft gewonnen en komt in aanmerking voor een 12-zakken- patat-kaart. Alleen de winnaar. De tweede t/m 10 plaats leveren niks op.
Een ander fascinerend spel, ook heel smakelijk, was het koekhappen. Het gaat zo: 10 even grote kinderen gaan proberen een stuk ontbijtkoek van een stuk touw af te eten. Er hangt een lat van drie meter lang horizontaal (zoals bij polsstokhoogspringen)en daar aan bevestigd zijn 10 stukken touw met aan elk een stuk koek.  Het stuk koek hangt enkele centimeters boven de hoofden van de 10 koekrivalen. De bedoeling is dat de koek door de deelnemer van zijn touw gegeten wordt. Wie zijn koek het eerst opgegeten heeft is de winnaar. Er mag gesprongen worden maar wat absoluut verboden is, is het gebruik van de handen. En zoals gewoonlijk is er altijd weer iemand bij die hoger kan springen dan de anderen. Het is niet moeilijk te raden dat die hoge springer de winnaar wordt van dit koekhapfestijn. De winnaar krijgt 10 ontbijtkoeken van Peijnenburg, die hij natuurlijk nooit alleen op kan. Dus dat wordt uitdelen geblazen. De winnaar is niet alleen een goede springer, hij is ook een royaal type: hij gaat gelijk op het buurtfeestterrein negen koeken lopen uitdelen. Eentje houdt hij voor zichzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten