vrijdag 8 april 2016

Afspraakje

Op vrijdag is in mijn woonwijkje altijd een markt. Een vrij dure. Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben.
Gisterenmiddag had ik van drie tot vijf in het Westerpaviljoen een afscheidsborrel met drie mensen, Oran, Arzu en Lisa van de ‘G-Groep Therapie’. Het was wel even gezellig; we hebben wat gepraat, bier en wijn gedronken en … Rotterdamse bitterballen gegeten … vraag me niet wat er Rotterdams aan die bitterballen was. Lang niet iedereen van de G-Groep was er. We waren in totaal met z’n negenen. Helaas konden er gisteren maar vier gisteren komen.

De G-Groep ‘Therapie’ wil helpen problemen op te lossen met behulp van een G-schema bestaande uit 5 G’s:  gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag, gevolgen. Om dat schema te kunnen invullen moet je jezelf de volgende vragen stellen:
1.        Gebeurtenis:    Waar was ik en wat gebeurde er
2.        Gedachten:       Wat ging er door mijn hoofd? Wat voor gesprek voerde ik in mezelf
3.        Gevoelens:        Wat voelde ik. Hoe voelde ik me?
4.        Gedrag:              Wat deed ik toen? Of: wat liet ik achterwege. Wat ging ik uit de weg.
5.        Gevolgen:           Wat waren de consequenties van mijn gedrag voor mijzelf of mijn omgeving? Is er verschil in de gevolgen op korte en de lange termijn?

De groep is tien keer bijeen geweest, tien keer anderhalf uur. Enkele dagen na de groepsbijeenkomst was er dan een individueel gesprek met een van de groepsleiders. De G-Groep is een behoorlijk arbeidsintensieve training omdat je bijna dagelijks G-schema’s moet maken als je tenminste wat aan deze training wil hebben.
Aan het einde van de training werd van iedereen gevraagd  een doel te formuleren waar hij naar aanleiding van deze training mee aan de slag wil gaan.

Ik heb mij ten doel gesteld om elke week minstens twee à drie ‘events’ (afspraken) te organiseren. Ik ben na mijn echtscheiding nogal bang geworden om te vereenzamen.
Als ik op een vrijdagmiddag bijvoorbeeld in mijn agenda zie dat er voor een komende week nog niet voldoende afspraakjes staan, dan moet ik iets gaan doen: bellen, mailen, praten … (dus lezer opgepast; ik zou op zomaar een vrijdagmiddag contact met je kunnen zoeken voor een afspraakje).
Nu is het vandaag toevallig vrijdag en een blik in mijn agenda leert dat de volgende week al helemaal ‘vol’ is. Het doel is gehaald!

Maandag komt mijn oudste zoon bij mij eten en daarna ga ik met hem en een nog een kennis naar Sparta kijken (Sparta; wordt misschien wel kampioen of is het dan al). Dinsdag ga ik, na de fysiotherapie bij een vriend eten en donderdag ga ik koken voor Lenie, de vrouw, die een paar weken mijn huis mooi schoon heeft gehouden.

Tot nu toe haal ik het doel vrij gemakkelijk en ik vind het nog leuk ook om te doen. Met mezelf heb ik afgesproken dat wanneer ik op vrijdag middag de afspraakjes rond heb, ik mezelf mag belonen. Ik gun mezelf dan een een Westmalle. Ter stimulans heb ik alvast wel een kratje Westmalle in huis gehaald.  Vandaag heb ik dat biertje zeker wel verdiend. Proost! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten