zondag 20 maart 2016

GEPASSEERD STATION

Een gepasseerd station.  Je had eigenlijk in Rotterdam willen uitstappen. Je was in slaap gevallen en je wordt wakker als de trein langs Zwijndrecht dendert. Bijna ben je in Dordrecht. Met je duffe hoofd pak je je spulletjes bij elkaar en stapt in station Dordrecht uit de trein. Gelukkig rijden er veel treinen tussen Dordrecht en Rotterdam. Maar al met al zal je toch wel drie kwartier te laat op je werk zijn. Rotterdam was een gepasseerd station.

Een gepasseerd station. Je weigert het aanbod van een woningbouwvereniging: een heel mooie vierkamerwoning op de 16e verdieping in het Centrum van Rotterdam. Want jij hebt je zinnen gezet op een vijfkamerwoning op de 18e verdieping langs de Maas. Voor die vijfkamerwoning krijg je geen vergunning, het is namelijk een woningwet woning en  je gezin bestaat uit te weinig personen voor dat vijfkamer appartement. Helaas voor jou is die mooie vierkamerwoning nu niet meer in de aanbieding. Je bent net te laat want de woning is geaccepteerd door een andere huurder, die de woning aangeboden had gekregen. Die vierkamerwoning is voor jou een gepasseerd station.

Een gepasseerd station. Over een paar weken is de kampioenswedstrijd van Sparta. Een vriend van je biedt aan om ‘voor de vriendenclub’ kaartjes te kopen. Maar jij slaat het aanbod af; jij koopt zelf wel je kaartje, je bent er toch vaak genoeg in de buurt. Twee weken voordat de match zal plaats vinden realiseer je je dat je nog geen kaartje hebt voor Sparta – NAC, op 1 april, want om die wedstrijd gaat het. Dan verneem je dat het stadionnetje helemaal is uitverkocht. Ten einde raad neem je nog contact op met je vriend. Misschien is er nog een kaartje over, zo  hoop je. Maar neen, iedereen die een kaartje wilde heeft dat inmiddels. Je vriend is voor jou, wat betreft de kaartjes voor  Sparta-NAC een gepasseerd station.

Een gepasseerd station. Jij was dol op haar en zij op jou. Samen beleefden jullie mooie tijden. Concerten, theatervoorstellingen, bioscoopbezoeken, dansavonden, vakanties. Je was niet trouw aan haar en dat verziekte de relatie. Ze sloot zich van je af en ging een leven in zichzelf lijden … in ieder geval los van jou. Jij was een gepasseerd station voor haar en zij een gepasseerd station voor jou.

Een gepasseerd station. Toen je op je fietstocht door Frankrijk langs het tankstation reed had je nog geen dorst. Als je je toen had gerealiseerd dat het eerstvolgende watertappunt op bijna vijftig kilometer zou zijn, had je hier wel je bidons vol laten lopen. Het was een bloedhete dag en je zat nu op zo’n twintig kilometer voorbij dat laatste tankstation. Je wankelde zowat op je fietsje maar je moest door. Terugfietsen naar dat tankstation was geen optie, dat was een gepasseerd station. Je moest door, hoewel je geen idee had hoe lang je nog moest fietsen.

Een gepasseerd station. Je moet opeens vreselijk plassen. Een  kwartiertje terug zat je nog in een kroegje, bier te drinken maar toen hoefde je nog niet. Nu wel en niet zo’n beetje ook. Je doet nu je behoefte tegen een boompje in een plantsoen. Godzijdank word je niet door de politie op wildplassen betrapt. De wc van de kroeg is een gepasseerd station.

Zomaar zeven gepasseerde stations.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten