zondag 17 maart 2013

De vuilnisbakzak


Wat zou er in ’s hemelsnaam in die vuilnisbakzak zitten? De oude Chinees helt helemaal naar links over; de vuilnisbakzak sleept net niet over de grond. Op enkele stappen achter de man loopt een vrouw, waarschijnlijk zíjn vrouw … ze is ook oud en ook een Chinese. Ze zijn beiden sjofel gekleed. Rommelmarktkleding …. duidelijk aan vervanging toe. De pantalon is de man een paar maten te groot. De lange gewatteerde winterjas van de vrouw zit haar veel te ruim. Ze lopen in de richting van de Rotte. 
De  vuilnisbakzak is nog niet voor de helft gevuld … en dan toch al zo zwaar… stenen kunnen het niet zijn gezien de vorm die de zak heeft aangenomen.

Nat zand, natte aarde of een mengsel daarvan kan ook niet; dan ziet zo’n zak er toch weer heel anders uit; dan wordt die strak naar beneden getrokken en zijn er niet allerlei uitstulpingen te zien aan de buitenkant van de zak. Lege flessen zou wel weer kunnen, hoewel … nee, eigenlijk ook weer niet, want dan zou die veel voller moeten zitten; lege flessen zijn niet immers niet zo zwaar en bovendien, zou dan, bij elke stap die de Chinees zet, wel wat gerinkel hoorbaar moeten zijn.
Nat wasgoed, ja dat zou er in kunnen zitten! Kleddernat wasgoed …. een paar handdoeken, , theedoeken, onderbroeken, sokken, lakens, pyjama’s  en een badjas. Hun wasmachine begaf het vlak voor het centrifugeerprogramma moest beginnen en nu zijn ze op weg naar familie om daar hun was droog te laten zwieren.
En zakken met vlees, zou dat het niet kunnen zijn? Vlees, vis, garnalen of rijst … ingevroren … natuurlijk, ze hebben waarschijnlijk daar net aan de andere kant van de Rotte, een restaurantje en hebben gisteravond thuis wat voorwerk gedaan voor enkele gerechten en sjouwen die ingrediënten nu naar hun eethuis.

Ze lopen nu in de richting van het steile voetgangers- en fietsersbruggetje over de Rotte. Halverwege het bruggetje zet de man zijn zware last op de grond. Hij wacht even tot zijn vrouw bij hem is. Ze bespreken wat met elkaar en knikken dan allebei. Gezamenlijk tillen ze dan de vuilniszak heel langzaam op en zetten hem op stenen brugleuning. Beiden houden de onderkant van de zak vast, ieder een punt, en de man geef een zet tegen de zak zodat de inhoud in het grote wak onder de brug in de verder bevroren Rotte belandt. Waterhoentjes, eenden en meeuwen  storten zich op deze onverwachte Chinese maaltijd: stukken kip, hompen vis, garnalen, langoustines en  een grote hoeveelheid rijst en bami. Zeker nog over van het feestje van gisteren.

Glimlachend bekijkt het Chinese stel hoe de vogels zich te goed doen aan dit copieuze maal. Uit alle richtingen komen dan steeds meer meeuwen aangevlogen. Zoals gewoonlijk gunnen de meeuwen de andere hongerige vogels niks, sterker nog: oorverdovend bevechten ze elkaar om elke garnaal. Binnen drie minuten is de inhoud van een halve vuilniszak opgevreten, op wat kruimeltjes hier en daar na. Dat vinden de meeuwen blijkbaar de moeite niet meer waard. Zo hebben de andere hongerige watervogels toch ook nog wat … zelfs om die paar kruimels ontstaan heftige gevechten tussen waterhoentjes en eenden.

De Chinees schudt nog wat achtergebleven kruimels rijst uit de zak en verfrommelt hem. De man loopt de brug af op enkele passen gevolgd door zijn vrouw. Hij gooit de verfrommelde zak in de afvalbak en wacht tot zijn vrouw weer bij hem is. Ze geeft hem een arm en samen vervolgen zij hun weg.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten