maandag 14 oktober 2019

SCHEREN


Vrouwen vinden menstrueren heel erg maar voor mannen is scheren minstens net zo erg.  Als je tenminste geen baarddrager bent. Als je elke dag met een gladgeschoren gezicht rond wil lopen betekent dat: elke dag scheren. Scheren met een mes (nat scheren) dus niet met een scheerapparaat, dat meestal maar halfbakken resultaat oplevert.
Ik ben zelf dus iemand die meestal nat scheert maar ik ben niet zo heilig in de leer: de ene keer doe ik het nat de andere keer met een scheerapparaat  al naar gelang de omstandigheden, want geheel risicoloos is scheren niet. Menigmaal heb ik me al met een scheermesje in mijn wang gesneden en in dat geval doe ik het voor de zekerheid voorzichtig aan op die wang en gebruik ik het minder scherpe scheerapparaat. Maar als ik me weer te veel met het scheerapparaat ga scheren krijg ik weer een geïrriteerde huid, die voorlopig niet meer nat geschoren mag worden. Ik moet dan naar de dokter voor een zalfje om de irritatie te laten genezen. Vaak moet ik dan ook nog paar dagen ongeschoren rondlopen, omdat elke aanraking, behalve dan die met de zalf, de irritatie alleen maar doet toenemen.
 Als alles normaal gaat dan scheer ik me dus nat en na het scheren gebruik ik after shave.  Er bestaan vele soorten after schave. Grof gezegd heb je after shave die de huid prikkelt, desinfecteert en een after shave die werkt als een soort zalf, balsem op de huid. Nou, die laatste neem ik altijd.
Voor het scheren moet het gezicht en de hals met zo warm mogelijk water worden bevochtigd. Dan kunnen het gezicht en de hals met de met scheerzeep ingezeepte natte kwast worden ingezeept. Het is niet persé nodig om een kwast en zeep te gebruiken om gezicht en hals in te zepen. Het is de laatste jaren ook mogelijk schuim te gebruiken dat uit een spuitbus gespoten kan worden. Dat is mijn methode tegenwoordig; vroeger deed ik het met zeep en kwast en een bakje warm water.
Na elke scheerbeurt blijft er op verschillende plekken op het gezicht nog scheerschuim zitten: zoals onderaan de hals, om de oren, op de jukbeenderen, die plekken moeten natuurlijk schoongemaakt worden. Dat kan je doen met een handdoek of een vochtig washandje. Als je met een kwast en scheerzeep werkt  moet je die kwast schoonspoelen onder de kraan en weg zetten in het scheerbakje. Bij de spuitbus gaat het hetzelfde: in het scheerbakje. Het scheermesje moet na de scheerbeurt schoongespoeld worden en afgedroogd; vervolgens moet het scheermesje ingepakt worden in een schoon papieren zakdoekje (althans dat doe ik). Dat doe ik omdat dan zo’n scheermesje langer meegaat. Ik gebruik mijn scheermesje 10 keer of totdat ik mijn huid kapot trek maar zover komt het meestal binnen die tien keer niet.
Als de scheerspullen netjes zijn opgeruimd komt pas de after shave aan de beurt maar daarover heb ik het eerder al gehad. Dan komt het moment om te oogsten. Je vriendin ziet je voor het eerst die  dag met dat gladgeschoren gezichtje.: ‘O, schat wat zie je er lekker uit, kom eens hier lieverd, o, wat heb je een lekkere baby-wangetjes .’ Kiss, kiss.
Maar het is wel een heel gedoe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten