woensdag 23 oktober 2019

OPA


Mijn moeder is al heel wat jaartjes geleden overleden. Zij was een lieve vrouw waar ik erg veel van heb gehouden en…van wie ik nog steeds veel houd. Toen ik aan mijn moeder dacht moest ik ook gelijk veel denken aan de zussen en die ene broer van haar en ook aan haar vader … mijn opa. Wij noemden ze altijd opa en oma van mama; die andere opa en oma noemden we natuurlijk opa en oma van papa.
Ik dacht het eerst aan haar broer, het oudste kind van het gezin,  dat al vrij jong overleed. Nooit is echt  duidelijk uitgesproken binnen de familie hoe hij om het leven is gekomen maar het hardnekkige gerucht ging rond dat hij de hand aan zichzelf had geslagen door ophanging; een ander gerucht was dat hij zelfmoord had gepleegd door zich uit een hoog raam te laten vallen. Echt weten doe ik het niet. Ik weet wel dat hij een bloedhekel had aan zijn stiefvader, die mijn opa voor hem was. Mijn moeder heeft wel eens gezegd dat opa jaloers was op  hem omdat hij zo goed kon opschieten met oma. Wim, want zo heette de broer van mijn moeder, was zelf zo wijs geweest een ander huis te zoeken voordat er grote bonje uit zou breken.
Mijn moeder heette Manda en was de op een na jongste van het Schiedamse gezin. Bep was de oudste dan kwamen Riek , Lenie en Ludie.  Ook alle zussen zijn inmiddels overleden. Bep, Riek, Lenie en mijn moeder waren allen behoorlijk vruchtbare dames: Bep kreeg 4 kinderen, Riek 5 en Lenie twee, mijn moeder spande de kroon met 10 kinderen (waarvan ik de oudste ben). De enige die aanvankelijk geen kinderen kreeg was de jongste van de zusjes: Ludie.
Aanvankelijk schrijf ik hier  want zij is in eerste instantie kloosterlinge geworden, non, in een dorpje in Noord Brabant. En aangezien het niet de bedoeling is dat nonnen kinderen krijgen bleef ze dus aanvankelijk kinderloos. Maar het kloosterleven viel haar zwaar, elke nieuwe dag was een verzoeking voor haar en ze probeerde met hulp van mijn moeder en haar zus Lenie het klooster te verlaten. Na lange tijd, ik geloof zelfs na drie jaren bidden en smeken, mocht ze  het klooster uit en ze trok vrijwel diezelfde dag in bij een man, die in een naburig dorpje woonde en  wiens vrouw kort tevoren was overleden. De man stond alleen voor de opvoeding van drie jonge kinderen.  Nu kon het toch nog gebeuren dat de jongste zus van mijn moeder een kindje baarde; binnen jaar had de familie er een nichtje bij.
Opa en oma van mama waren ook in dat kleine dorpje komen wonen. Dichtbij hun jongste kleinkind.
Nu was opa niet zo’n brave.  Hij misbruikte daar de jongste stiefdochter van zijn jongste dochter Ludie gedurende een flink aantal jaren  en er is nooit aangifte van gedaan.
Opa van mama was ook al bezig geweest met mij toen ik zeven jaar was: tijdens het verven van een stoel, waarbij ik hem mocht helpen, zat hij wellustig in mijn piemeltje te knijpen. Ook daar is nooit aangifte van gedaan.  Ik had wel tegen mijn moeder verteld dat hij dat deed. Ze was woedend en opa is nooit meer bij ons thuis geweest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten