Voor het eerst sinds lange tijd heb ik weer eens hagelslag
gekocht; de Koninklijke van de Ruijter. Vorige
week zaterdag was het en ik heb er nu pas drie boterhammen mee op. Ik
vind het zo lekker dat ik er erg zuinig
op ben. Een boterham met hagelslag is ook iets heel bijzonders. Het is een verse
Alison-boterham met dik boter en daaroverheen dik hagelslag; vervolgens druk ik
de hagelslag met een mes in de dikke laag boter en dan is het echt gedurende
een minuut of 5 uitzonderlijk smullen.
Voordat ik de hagelslag kocht at ik natuurlijk ook wel brood
met beleg maar dat was gewoon, wel smakelijk, maar gewoon. Als lunch nam ik
altijd twee boterhammen; één met kaas en één met jam. Zo heb ik vier jaar
geluncht. Oh nee, vier jaar gleden kocht ik mijn laatste pot pindakaas. Ook een van mijn favoriete boodbeleggen. Maar opeens terwijl ik met die
laatste pot pindakaas bezig was kreeg ik er langzamerhand genoeg van. Ik deed
de pindakaas eigenlijk net als met de hagelslag: met dik boter. Maar op een
gegeven moment vond ik dat gekleef tegen mijn gehemelte en tegen de binnenkant
van mijn wangen gaan irriteren en wat ik nooit zou hebben gedacht dat ik dat
zou doe is dat ik een halve pot pindakaas in de vuilnisbak zou gooien.
Nu neem ik ter afwisseling van jam en kaas wel eens een
eitje op brood. Soms een gebakken eitje dan weer eens een zacht of hard gekookt
eitje. Het lekkerst vind ik eerlijk gezegd een gebakken eitje met een hele
dooier. Het valt nog niet mee om een eitje te breken en een hele dooier over te
houden. Maar als dat lukt ben ik erg blij. Ik schuif dan het gebakken ei uit de
koekenpan op mijn boterham en eet het ei op met mes en vork. Ik eet dan eerst
het gebakken eiwit op totdat alleen het rondje eigeel met het stukje brood
eronder op mijn boterhammenbordje overgebleven is…….dan steek ik mijn vork
onder het ’brood plus rondje eigeel’ en steek dat in zijn geheel in mijn mond ….heerlijk.
Een gekookt eitje is ook niet te versmaden. Ik kan dan kiezen uit een zacht gekookt of
een hard gekookt eitje. Mijn voorkeur gaat uit naar een zacht gekookt eitje. Dat koken van een ei gaat ook niet altijd
zonder problemen. Er hoeft maar het
miniemste barstje in een ei te komen of
het kookt kapot; lees: het kookt geheel of half of kwart leeg. Dan maakt het
niet uit of het ei hard of zacht gekookt wordt. Als alles met de eitjes goed
gaat dan kook ik ze in drie minuten na het kookpunt lekker zacht en in 5 minuten na het kookpunt
lekker hard. Er is nog wel een kleine moeilijkheid met gekookte eieren, tenminste
als je je hele boterham met ze wil beleggen: de schil moet er netjes afgehaald
worden en som wil de schil niet vooral niet als je de eieren niet goed hebt
afgekoeld. De eieren zijn hartstikke lekker op brood vooral als je er nog een beetje zout
over strooit.
Een boterham met geprakte aardbei en een beetje suiker is ook lekker!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten