woensdag 1 juni 2022

OUWE ZUS

 Na het eten gaan we weer naar Amsterdam. Het is dan rond een uur of zeven. Bus 5 is helemaal leeg. Op ons na.

 Carola en ik  zijn in Bergen op Zoom geweest. Op bezoek bij Thea, de ouwe zus van mijn vrouw; 84 is ze inmiddels. Thea is ruim twintig jaar ouder dan mijn vrouw, Carola. 

Als ik, ruim 40 jaar geleden, voor het eerst bij Carola over de vloer kom, vind ik het een heel vreemde gewaarwording, dat zij een zus heeft, die wel twintig jaar ouder is dan mijn ouders. Thea ziet er altijd tot in de puntjes verzorgd uit.  Ze heeft er tegenwoordig alleen wat meer tijd voor nodig om zich zo te vertonen. Want ons oorspronkelijke voorstel is om op de koffie te komen maar dat ketst ze vlotjes af: ‘Kom maar om een uur of één, ik moet nog eerst het een en ander doen.’ Zich optutten, bedoelt ze natuurlijk, de ijdeltuit maar dat zal ze nooit zeggen.  Aan d’r haar en zeker aan haar make-up te zien heeft ze die ochtend handenvol werk gehad. ‘t Ziet er allemaal keurig uit, dat wel. Als ik Thea leer kennen is ze  vierenveertig en beeldschoon; zelfs voor mij als twintiger een aantrekkelijke vrouw. Tot op hoge leeftijd is ze dat ook gebleven.  Carola is een beetje jaloers. Het voelt niet zo lekker voor haar, dat ik haar ouwe zus óók een stuk vind. 

Bij Thea, is er nu , op 84 jarige leeftijd, het betoverende wel vanaf. Toch heeft ze nog elke dag weer die drive om een mooi ‘Thea-plaatje’ te maken. Zeer zeker als haar zus en haar zwager uit Amsterdam op bezoek komen.  Behalve dat ze haar haar doet en haar gezicht opmaakt, kleedt ze zich modieus. Nooit grijs of zwart, dat soort ‘kleuren’ haat ze. Vandaag draagt ze een vlot rood broekpak, een fel gekleurd sjaaltje met een witte geborduurde blouse eronder.

 Ondanks wat gebreken: knieën, bloeddruk, doet ze nog van alles. Ze gymt, zingt en kaart. Zo’n Rietje Precies als ze vroeger was met allerlei huishoudelijke taken is ze niet meer.  Met een beetje minder inspanning vindt ze het uiteindelijke resultaat ook prima.

Koken deed ze als de beste. Vooral Indisch.  Een rijsttafel voor twaalf personen maken is geen enkel probleem voor haar. Daar heeft ze nu  geen zin meer in. Ze heeft een pakje Conimex Nassi Goreng gekocht en maakt er met wat kip, rijst, komkommer en kroepoek wat lekkers van voor ons drietjes.

 Haar twee kinderen, Hans en Olga hebben haar zes klein- en drie achterkleinkinderen gegeven; de vierde is in aantocht. Een super trotse oma is ze. Bij de kleinkinderen is oma populair en andersom ook. Vrijwel op elke muur van haar appartement hangen foto’s van de kleinkinderen. Haar kinderen,  zijn allebei inmiddels gescheiden. Daar heeft ze veel verdriet van.

 Dat heeft vooral te maken met het einde van haar eigen huwelijk met Felix. Dat was een uitstekend huwelijk. Ze had dat haar kinderen ook zo graag gegund. Haar huwelijk duurt veel korter dan ze wil: Felix stierf 21 jaar geleden al op 67 jarige leeftijd aan strottenhoofdkanker.

 Thea overlijdt op 87 jarige leeftijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten