donderdag 6 september 2012

Twintig regeltjes tekst


Vanavond half acht première; gisteren was de try-out van lokatietheater ‘Komen en Gaan’ rondom Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam. Spannend; beetje te spannend soms. Faalangst? Plankenkoorts? Misschien. Houd dat nou nooit eens op?
Het zijn hooguit twintig regeltjes die ik moet zeggen, die ik bij wijze van spreken, als het geen theatertekst was geweest, zo, gewoon tijdens een lullig vergaderingetje of borrelpraatje uit me mouw had kunnen schudden. Maar nu, nu ik  die woorden uit mijn hoofd heb moeten leren en op het juiste moment en met het juiste gevoel moet reproduceren, ben ik ineens zo bang als een wezel, dat ik over al die twintig zinnetjes ga lopen struikelen….twintig regeltjes …..hooguit.

Mijn tekst gaat bovendien ook nog eens over iets, dat me zeer na aan het hart ligt:……ten onrechte gesloopte woningen in Crooswijk……….prachtige woningen, die gesloopt zijn om ruimte te bieden aan dure     appartementen voor nieuwe kapitaalkrachtigere wijkbewoners……….en nu blijkt dat ‘ze’, die tweeverdieners met ‘van die vele hopen poen’, niet eens in Crooswijk  wìllen komen wonen.
Alleen de naam ‘Crooswijk’ werkt al afstotend. Blij toe! Laat ze allemaal maar wegblijven!

Woedend ben ik om de kapitaalvernietiging……. goeie goedkope ‘betaalbare’ woningen in dat Wandeloordbuurtje in het zogenaamde 'Nieuw Crooswijk'  gesloopt….maar ondanks de op zich uitstekende toneeltekst word ik van mijn gevoel losgeklopt en sta ik als een beginneling te stotteren en te stuntelen met die woorden.
Misschien valt dadelijk alles wel op zijn plek, tijdens de try-out of misschien pas morgen bij de première.  Of wie weet gaat het wel helemaal niet lukken; ben ik er te emotioneel over. Dat kan zo maar en dat zou rete-jammer wezen.

Die tekst ken ik nu al zeker 8 weken uit mijn kop. Het gebeuren waar die tekst over gaat daar  maak ik me nu al vier jaar druk over en toch lukt het me nu niet om die twee op het toneel te koppelen. Zou het wel faalangst of plankenkoorts zijn? Niet geconcentreerd genoeg of juist overconcentratie? Of is het misschien het slechte weer of dat mijn haar niet goed zit? Weet ik veel?

De laatste dagen heb ik de tekst wel 100 keer gedaan met steeds weer een andere invalshoek en op steeds weer een andere lokatie: op de fiets, in de auto, onder de douche, op de markt, in de trein…..en never-nooit had ik het gevoel: ‘Tjakka, dat is het’.
Gisteravond, één uurtje voordat ik op moest in de try-out kwam er iets uit wat er op leek. Ik deed de tekst toen even  samen met mijn vrouw en ik dacht gelijk:
‘Ja, nou komt het in de buurt…..’ Mijn vrouw was gelijk enthousiast. Kijken hoe het gaat als we op moeten.
  
Nu, ruim een etmaal na die try out en drie uren voor de première voel ik me weer een beetje meer op mijn gemak. Ja, het ging goed, die try-out,  vooral qua gevoel: ik  kwam wat dichter bij  mijn eigenste woede en verbittering over wat bewoners van de Wandeloordstraat en omgeving in Nieuw-Crooswijk is aangedaan. Gek genoeg zaten er in mijn twintig regeltjes tekst nu wel wat missers maar dat kon ‘de pet niet kreuken’, zoals een bekend Rotterdams gezegswijs zeg. Door het  goede gevoel erbij leek het perfect en in het publiek is er toch niemand die mijn tekst kent.
De spontane enthousiaste reacties van de try-out toeschouwers na afloop deden me ook goed; een opsteker. Kon ik wel gebruiken.
  
Vandaag, straks,  de première;  lijkt haast wel een obsessie aan het worden. Ik kan niets anders meer doen, kan aan niets anders meer denken………………….
Leuke hobby hoor: toneel!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten