donderdag 23 mei 2013

Meneer X


Dit stukje gaat over een  vluchteling, laten we hem voor het gemak meneer X noemen  … een inmiddels uitgeprocedeerde asielzoeker … hij zit vast in een detentiecentrum. Hij is gevlucht uit een ver land … hij werd daar door de machtshebbers bedreigt  ... was zijn leven in ieder geval daar niet meer zeker … bekend is alleen  dat ie in Nederland als een crimineel in een gevangenis is gezet … terwijl hij niks anders gedaan heeft dan naar Nederland vluchten en hier asiel aanvragen … meer niet  … dat is blijkbaar voor onze rechtsstaat reden genoeg om iemand als crimineel te bestempelen en als zodanig te op te sluiten ….
Meneer X is nu een paar dagen bezig met een protestactie  tegen zijn  gevangenschap: hij doet, net als een flink aantal andere asielzoekers hier te lande overigens, mee aan de hongerstaking. Een aantal van hen drinkt ook niet. Meneer X drinkt óók niet meer.  Hij is volgens zijn advocaat een slimme man, hij weet precies waar hij wel of geen recht op heeft in zijn situatie.

Op een ochtend is X onderzocht door zijn vertrouwensarts:
‘Hij is zwaar mishandeld’, zegt ze.
Meneer X: ‘Ik kreeg een ontbijt voorgeschoteld, maar toen ik dat weigerde sloeg de bewaker me in mijn gezicht en schold me uit. De bewaker ging door het lint en begon me op mijn hoofd te slaan en te schoppen.’
De arts: “Hij heeft een dikke buil op zijn hoofd, een snee in zijn rechterwang en een op zijn voorhoofd, veroorzaakt door een pen die de bewaker gebruikte. Hij heeft bloeduitstortingen op zijn voorhoofd en slaap.”
Meneer X: ‘Andere bewakers moesten hem van mij aftrekken. Ik heb veel hoofdpijn en wonden op mijn hoofd.”

Misschien is het toevallige samenloop van omstandigheden en heeft het er helemaal niks mee te maken maar de bewaking van het detentiecentrum, is sinds kort in handen gegeven  van een particuliere bewakingsdienst. Voorheen was het personeel van dit detentiecentrum in dienst van de overheid.

Meneer X is zelf met gewelddadigheden tegen de bewakers begonnen’ beweert de woordvoerder van het Ministerie, maar volgens zijn arts is hij zelfs nauwelijks in staat om te lopen, laat staan gewelddadig te worden, gezien zijn verzwakte toestand. Sinds drie dagen heeft hij al niets meer gegeten en gedronken. Hij heeft, behalve het bezoek van de dokter, nog geen medische zorg gehad.

In de cel van X hangt een camera en die registreert alles wat gebeurt in zijn cel. De camera stond aan volgens  X maar de directeur van het detentiecentrum zegt  dat de camera uit stond.
De arts gaat aangifte doen van mishandeling en van het tegenhouden van medische zorg. De vertrouwensarts vreest dat hij mogelijk in levensgevaar is.
X kan volgens de directeur van het detentiecentrum,  door normaal personeel niet meer op een veilige manier benaderd worden en moest daarom naar een ander speciaal detentiecentrum, aldus de woordvoerder. Daar geldt een strenger regime en werkt personeel dat gewend is om te werken met zeer agressieve mensen.

De arts mocht vanmorgen, bij het bezoeken van X, uitdrukkelijk geen foto’s van hem maken. Ze vermoedt dat hij binnenkort wordt overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, gezien zijn zwakke gesteldheid. X is nog steeds in hongerstaking en het Ministerie van Justitie ontkent met klem dat X mishandeld is. ‘De uitgeprocedeerde asielzoeker X is "met grote zorgvuldigheid" behandeld in het detentiecentrum.’ Dat schrijft de staatssecretaris.
Hij schrijft dat X "op juiste gronden in een afzonderingscel is geplaatst, dat de procedures correct zijn toegepast en dat er geen sprake was van disproportioneel geweld".
De vertrouwensarts van X, maakte eerder vandaag bekend aangifte te gaan doen wegens mishandeling van haar patiënt. X had bij haar bezoek zware verwondingen aan zijn hoofd.
Gesuggereerd wordt dat hij deze verwondingen bij zichzelf heeft aangebracht. X zelf houdt vol dat bewakers hem in elkaar hebben geslagen. Volgens zijn vertrouwensarts zou hij zichzelf onmogelijk met een scherp voorwerp hebben kunnen verwonden, die snee in zijn wang, omdat hij in een isoleercel zat. De arts kon geen foto nemen voor het dossier van de asielzoeker, omdat audiovisuele opnames verboden werden.

Nu dacht ik toch dat ik in Nederland woonde, dat vriendelijke, beschaafde, democratische, gastvrije(!!), leuke, kleine landje aan de Noordzee. Ik dacht tot nu toe steeds dat taferelen als hierboven beschreven alleen uitgevoerd worden door sadistische lieden, die daarvoor ingehuurd worden door vileine militaire dictaturen.
Maar neen … in ons land krijgen we ook al dit soort kwalijke toestanden … al wordt door de gezagsdragers bij hoog en laag volgehouden dat ‘alles rondom X geheel volgens het geldende protocol is verlopen …’
Misschien wel, maar dan waarschijnlijk geheel volgens het geldende protocol ’intimidatie uitgeprocedeerde asielzoekers’!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten