donderdag 16 mei 2013

Houtrot


Houtrot! Dat wens ik niemand toe. Ik ontdekte die houtrot tot mijn schrik tijdens de jaarlijkse verfbeurt van mijn volkstuinhuisje, een soort Zweedse blokhut. Het kenmerk van die houtrot is dat je zonder veel druk te zetten met een balpennetje dwars door een voorheen stevige balk heen prikt, alsof die balk in een soort stijve brintapap is veranderd.
Het zit achter in mijn huisje precies in een hoek; in de gevaarlijke hoek, de hoek waar de omstandigheden voor het ontstaan van houtrot ideaal zijn: namelijk relatief het meeste water en zon. Het ergste is nog dat ik van begin af aan wist dat daar die gevaarlijke hoek zat! Ik heb daarom elk jaar en dat al 13 jaar lang, zolang als dat huisje er staat, die hoek een extra gedegen verfbeurt gegeven en dan toch nog …  maar ja, niks meer aan te doen. Het is nu eenmaal zo. Ik heb het vermoeden dat de regenwater-afvoer van het huisje, zoals die al die jaren gefunctioneerd heeft, niet helemaal in orde geweest is, dus ga ik daar nu maar rigoureus wat aan doen: het is een voor mijn doen enorme klus die uitgevoerd moet gaan worden:
-           de houtrot aanpakken dat wil zeggen alle houtpap verwijderen en er nieuw hout in zetten.
-           een nieuw regenwaterafvoer laten maken … en dan ook maar gelijk
-           nieuwe dakbedekking laten leggen. Wij, mijn vrouw en ik, hebben er voor gekozen om                                            dakpanplaten, kunststof dakpannen zeg maar, op het huisje te laten leggen … die zie je wel veel tegenwoordig, als we dat laten doen, zo wordt er         gezegd, dan zijn we    ‘voor de eerste 25 jaar klaar’.

 Ik moet mijn onderontwikkelde zakelijke kant dezer dagen dus weer eens aanspreken. Ik heb drie klussers gebeld en gevraagd om bij op mijn tuin langs te komen om een offerte uit te brengen voor de klus die gedaan moet worden. Ze kunnen me op technisch gebied van alles wijsmaken.  De eerste vakman is al langs geweest en heeft zelfs zijn offerte ook al uitgebracht. Ik dacht dat ik een harde stomp in mijn maag kreeg, toen ik zijn offerte zag, zo hoog was die. Ik ga alleen niet zeggen voor hoeveel geld hij de klus wil gaan doen ….wil de andere twee klussers, die nog moeten komen, niet op slechte ideeën  brengen. Misschien lezen ze dit stukje wel! Ik kan wel zeggen dat het een klus is die vele honderden euro’s gaat kosten. En dat net in deze beroerde crisistijd. Alles komt verdomme tegelijk:
-           de waterafvoer van de wasbakken in de keuken van mijn tuinhuisje begeeft het ook al … die reparatie heb ik zowaar nog helemaal zelf kunnen uitvoeren. Toch nog een  klein beetje trots op   mezelf             daarover…
-           we krijgen per 1 juli een huurverhoging op ons woonhuis van 4,5% . 
Onze huisbaas  vangt zo ruim 300 euro meer van ons per jaar … kassa
-           mijn oude fietsje begeeft opeens; die heb ik al moeten vervangen voor een nieuwe; hupsa 400 euro.
-           het eigen risico in de zorg is verhoogd: hoppa: 130 euro per jaar
-           mijn pensioen is een paar procenten verlaagd en
-           de belasting over mijn pensioen is verhoogd: 1000 euro per jaar minder in de toch al   bijna lege knip..

kortom: ik ben niet te benijden; ik zit tot nu toe in het jaar 2013 in de hoek waar de klappen vallen.  Ik ben natuurlijk niet de enige; dat besef ik zelf ook wel. Het  kan altijd erger. Maar Ik ben waarschijnlijk wèl de enige, die dan ook nog eens, naast al die ‘normale crisis-ellende’ ook nog eens met die kloterige houtrot zit  en dat laatste vind ik eigenlijk wel het ergste van alles. Ik  kan niet meer op mijn gemak op mijn tuintje zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten