zaterdag 24 november 2012

Bios (7)


Als de bioskijkers weer netjes in de zaal zitten voor het deel na de pauze, kan Marja de opbrengst van deze  middagvoorstelling  gaan tellen. Dat is hier de gewoonte. Wat er na de middagvoorstelling nog aan consumpties verkocht wordt, wordt opgeteld bij de opbrengst van de avondvoorstelling. Deze uitverkochte voorstelling van vanmiddag heeft circa zesduizend driehonderdvijfentachtig gulden opgebracht; die heeft Marja geteld en alvast in de kluis opgeborgen. Nu de baropbrengst van voor aanvang van de voorstelling en van de pauze nog even tellen. Meneer Duusjo loopt met de kas naar Marja, die inmiddels aan de hand van de verbruikte voorraad vastgesteld heeft dat er minimaal zestienhonderdvijfentachtig gulden (exclusief fooi en wisselgeld) in de barkas moet zitten. Marja en meneer Duusjo gaan samen even de kas tellen.

De voorstelling is voorbij, de zaal is tamelijk vlotjes leeggestroomd  en voor Petra, Karin en Leonie rest er dan in de zaal een enorme teringzooi aan lege en halflege flesjes, lege en halfvolle pakjes chips, schillen van ongepelde olienoten, klokhuizen, bananenschillen, wikkels van snoepjes, chocoladerepen, afgescheurde bioscoopkaartjes en dan, zeker na dit soort volle voorstellingen, een berg vergeten spullen variërend van een muts tot een portefeuille met inhoud. Bij minder drukke voorstellingen wordt ook nog wel eens uitgegleden over gebruikte condooms maar voor condoomgebruik was  het vandaag dus te druk. Ze zijn met zijn drieën toch mooi een uur bezig om de troep op te ruimen en op het moment dat ze de zaal net schoon hebben meldt Gerrit, de portier,  zich boven in de zaal……..eindelijk:
‘Geachte dames, hierbij deel ik u mede dat Ik, na genoten te hebben van een overheerlijk busreisje, ietwat te laat ben gearriveerd op mijn werkplek, waarvoor mijn welgemeende excuses. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Ik groet u bij deze hartelijk,
was getekend, Gerrit Kleinhof’. Gerrit spreekt altijd in brieftaal:
‘Indien nodig is deze dienstwillige dienaar ten allen tijde bereid u in dezen van dienst te wezen en ……. dat rijmt nog ook,’ zegt hij.
‘We zijn net klaar met de zaal, Gerrit. We gaan zo beginnen met het voelen van de stoelen; of er nog verloren geld tussen de rugleuning en de zitting zit; het zou heel fijn zijn als je daar even bij komt helpen, als dat tenminste lukt met die tere vingertjes van je,’ roept Leonie een tikje hatelijk.  Leonie heeft het niet zo op Gerrit. Ze heeft het gevoel, dat hij, wanneer hij eens een keertje goed wakker is, haar achter zijn waterige oogjes zit uit te kleden en daar voelt zich niet echt ‘happy’ bij. De oude Petra komt bij de zoektocht naar klein geld ook altijd even helpen.
‘Bij voorbaat dank in het in mij gestelde vertrouwen dames,’ zegt Gerrit, ‘Ik begin hierboven in de zaal vast met mijn tere vingertjes in de openingen te voelen,’ zegt hij met een vervelend en naar dubbelzinnigheid neigend ondertoontje.
Alles bij mekaar halen ze nog achttien gulden en vijfendertig cent tussen de rugleuningen en zittingen vandaan. Best de moeite waard. Er zat ook nog een portefeuille bij met driehonderd piek er in. Maar die bergt oude Petra straks netjes op in de kluis, voor het geval de eerlijke verliezer hem nog komt ophalen.

‘Karin, Leonie en allebei de Petra’s, luister eens,’ klinkt Marja een beetje paniekerig, als ze in de zaal op hen komt toegelopen, ‘hebben jullie misschien wat van de barverkoop ergens apart gelegd of zo? We missen namelijk flink wat geld.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten