vrijdag 17 november 2023

SERIE 'OMA & OPA' DEEL 14. VERVELENDE GASSIES.


Voorgaande delen van de serie ‘OPA & OMA’ nog eens lezen? Dat kan! Deze serie wordt ook gepubliceerd op mijn blog: ‘stukkiejee.blogspot.com’.  Daar kan de serie ‘Opa & Oma’ vanaf deel 1 nog eens gelezen worden.

Door daar op de knop ‘oudere blogs’ rechtsonder te drukken krijg je telkens meer voorgaande afleveringen van de serie te zien.

Ook eerder ‘werk’ van mij kan je daar lezen. Met de knop ‘homepage’ kom je dan weer terug bij het meest recente verhaal.

Deel 14. Vervelende gassies.

Wat vooraf ging.

Oma Maria loopt alsmaar slechter. Opa overschrijdt grenzen met zijn kleinkinderen.

Maria is, na verkracht te zijn, zwanger. In Den Bosch is abortus taboe.  Ze wordt ‘opgeborgen’ in een nonnenklooster. Na de bevalling kan ze bij rijkelui gaan werken.

Maria verlangt naar haar baby’tje. Ze breit kleertjes. De kamer van hoofdzuster Wijnaldia moet ze schoonmaken. Ze verdient zo wat geld voor wol. Maria moet uit de buurt blijven van Wijnaldia; die randde haar aan.

Wijnaldia trekt alle breisels van Maria uit. ‘Collega’ zuster Ephraïm ‘ontfermt’ zich over  Maria. Samen zoeken ze nieuwe babykleertjes.

Maria baart Kareltje. Ephraïm, regelt woonruimte en werk bij een Schiedamse familie. De familie is goed voor Maria. Met dochter Lidwien, heeft Maria een klik. Kareltje helpt schoonmaken; dat gaat soms fout.

Bij meneer in ’t Hout … voelt Maria kriebeltjes.  Ze is verliefd … tegelijk ook verward ... ze heeft wisselende stemmingen.

Ene Joop Kikkerd komt drukwerk brengen. Mevrouw houdt Kareltje bezig. Dat lijkt Maria te raken … maar het is haar schúldgevoel, om het lelijks dat ze mevrouw in ’t Hout  ‘toewenst.’

Maria verzwijgt de huisarts haar automutilatie. Verliefd blijft ze. In een nare droom worden haar gevoelens vergoeilijkt. Ze eindigt bij haar meneer en  mevrouw in bed.

Kareltje brult iedereen wakker; hij ligt niet in zijn ledikantje. Maria hoort niks. ‘Dit is ééns maar nóóit weer’, dreigt meneer in ’t Hout haar. Maria’s verliefdheid is gelijk over.

Raadselachtige verplaatsingen maar dan van dieren, deden zich in het ouderlijk huis van Maria ook al voor.

Ze haalt herinneringen op aan haar jeugdvriendje Joep.

De rotklus: de traploper en roetjes schoonmaken. Kareltje is aan het klieren. Maria gaat vroeg naar bed. Ze wordt héél vroeg wakker maar niet in haar bed. Haar zoontje ligt ook al niet in zijn bed.

Maria, Joop en Kareltje maken een herfstwandeling in het Sterrenbos. Joop vermaakt de kleine. Met de auto wil Joop Maria naar haar familie in Den Bosch brengen. Mevrouw in ’t Hout vertelt Maria over de roddel: Joop zou niet te vertrouwen zijn met kinderen.

 

Deel 14. Vervelende gassies.

Daar kijkt Maria wel even van op. Joop als foute kindervriend …  er wordt zovéél geluld … en als het werkelijk waar zou zijn, dan hadden ze hem toch allang opgepakt. Ze kent hem natuurlijk nog niet zo lang … in feite heeft ze hem maar één ochtendje goed meegemaakt, toen, in het Sterrenbos. Wat haar toen opviel aan Joop, was zijn wat kinderlijke gedrag naar Kareltje  … ja, Joop kietelde Kareltje ook zo af en toe, op zijn buikje maar daar zag Maria toen absoluut geen kwaad in.

Moet ze nou wel of niet met Joop naar Den Bosch gaan? Of moet ze eerst eens goed met hem praten. Ze staat echt in tweestrijd. Die roddels zomaar geloven? Zeker niet! Maar aan de andere kant: waar rook is, is vuur. Uiteindelijk hakt ze knoop door: zij en Kareltje  gaan samen met Joop in de auto naar Den Bosch en onderweg zal Maria de roddels voorleggen aan Joop. Ze zal dan goed op Joops gedrag letten. 

Mevrouw van ’t Hout komt naar beneden: ’Wat zie je er toch weer beeldig uit Maria!  (Ze kussen elkaar). Nou, ik hoop dat je een fijne dag hebt’ De hele familie in ’t Hout komt Maria en Kareltje uitzwaaien.

Inmiddels is Joop ook gearriveerd. Mevrouw in ’t Hout pakt Maria nog even bij de arm en zegt met een betekenisvolle blik in de richting van Joop: ’Zal je voorzichtig wezen, Maria?’ Maria knikt, tilt Kareltje op en loopt naar Joop, die haar voorgaat naar de auto.

Al bij de eerste pontvaart over de Maas was Kareltje in diepe slaap. Het zou niet meevallen om het kereltje gedurende deze lange reis in haar armen te houden maar er zat niks anders op.

Joop liet met één hand zijn stuur los om Karel over zijn bolletje te kunnen aaien. Ondertussen spookte het alsmaar door Maria’s hoofd, dat ze  Joop wat moest vragen. Maria wist gewoon niet hoe ze erover moest beginnen. Misschien zou Joop wel woedend worden en zou hij haar en Karel de auto uit zetten. Of Joop zou haar slaan. Nee, dat zou hij niet doen. Wie weet zou hij wel gaan huilen; dan zou hij misschien de macht over het stuur verliezen. Eindelijk: Maria stak van wal:

‘Joop, weet je dat er in Schiedam lelijke dingen over je gezegd worden? Ze zeggen, dat jij rare spelletjes speelt met jonge kinderen?’

‘Ik hoor die verhalen natuurlijk ook, Maria. (Joop praat nu veel sneller dan anders) Maar er is niks van waar; helemaal niks! Ik weet ook precies hoe die verhalen ontstaan zijn. Twee jonge broertjes, vijf en zes jaar oud, schat ik, van bij mij uit de buurt, hielpen wel eens bij het leeg maken van mijn auto. Als het werk gedaan is, kruipt het jongste ventje uitdagend mijn auto in en net als ik die jongste er uit heb gegooid schiet de oudste van die gassies er weer in; die  kan ik er dan ook weer er uit tillen … (Joop stottert hier een beetje). Zo wordt dat spelletje een paar keer herhaald, tot ik het zat ben en met stemverheffing zeg: ‘En nou is het afgelopen! Wegwezen en gauw een beetje!’ Die jongens hebben toen aan hun ouders verteld, dat ik ze expres tussen hun beentjes heb beetgepakt en dat ik met mijn pik tegen hun kontje aan heb geschuurd ... allemaal leugens natuurlijk. (Joop zijn stem trilt hier). De politie is  ook al bij me langs geweest drie weken geleden. Ze hebben me als de grootste crimineel ondervraagd. Tot op heden heb ik er niks meer van gehoord … ze kunnen me niks maken. Snap je dat ik gek word van dat geroddel, Maria?!’

Morgen:  Deel 15:  Schiedamse jenever en appeltaart.

 

 

Op zondag 26 november a.s. Voorleesmiddag.

Schrijvers lezen voor uit eigen werk.

Ik  lees ik 2 van mijn verhalen voor in

Verhalenhuis Belvédère , Rechthuislaan 1, R’dam , Katendrecht.

15.00 uur – 17.00 uur.  Toegang gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten