Het zou
wederom een warme dag worden. Een dag die veel oude, kortademige mensen fataal
zou worden. Kortademige dieren waarschijnlijk ook wel. Misschien mezelf ook wel
hoewel ik niet kortademig ben. Behalve als ik de trap naar mijn woning ben
opgelopen (4 hoog) maar dan ben ik altijd kortademig maar dood ben ik er
gelukkig nooit aan gegaan, ondanks dat ik met deze warmte gewoon de lift
negeer, zowel up als down.
Een
buurvrouw van me is vannacht overleden. Ze kreeg een hartstilstand.. Het was
een vrouw die al lang geen zin meer in het leven had: haar ogen stonden dof, ze
liep altijd met haar hoofd naar beneden, ze kamde nooit haar haar, als ik haar
vrolijk gedag zei, zei ze nooit iets terug. Het was wel te verklaren want bijna
precies een jaar voor haar eigen overlijden is haar man overleden en daar bleef
ze veel verdriet van houden; ze kon zich er niet overheen zetten. Eigenlijk kan
wel gesteld worden: ze is uit haar lijden verlost.
Er is dezer
dagen ook een tamelijk groot wonder gebeurd: mijn vriendin heeft gekookt. Niet
echt helemaal zo van aardappelen met vlees en jus maar toch heeft ze iets van
koken gedaan. Namelijk: rabarber gemaakt. Nou is dat niet het aller moeilijkste
op de hele wereld om te doen maar voor iemand die al jaren lang volhoudt een
hekel te hebben aan koken moet dit toch een hele stap zijn.
Jammer was
wel dat ze in eerste instantie door de groenteboer belazerd was, die had haar
namelijk een portie slappe rabarber in haar handen geduwd, waar niks mee te
beginnen viel; het was het laatste restje uit de kist. De andere dag is ze teruggegaan
en heeft ze een portie krakend verse rabarber gekocht, de groenteboer deed
alleen net alsof hij zich niks meer kon herinneren van de portie rabarberafval
die hij haar gisteren in haar handen had gestopt.
Als je zo’n
tijdje niet kookt moet er wel haast iets misgaan zo’n eerste keer. Ze had er
teveel water bij laten zitten tijdens het koken. Maar dat is eigenlijk ook weer
niet erg omdat het teveel aan rabarbersap in de rabarbermoes gebruikt kan
worden als rabarberlimonade en dat hebben we ook gedaan en het was werkelijk
heerlijk. Ook de rabarbermoes was niet te versmaden… zo lekker. We aten het als
toetje.
Ik merkte op
dat er geen krijt in de Rabarber gedaan was. Vroeger deden ze dat altijd wel
omdat rabarber kalk onttrekt aan het lichaam en krijt is kalk dus voegt het
weer kalk toe. Ook meende ik interessant te zijn door op te merken dat er veel
ijzer in Rabarber zit net als in spinazie trouwens maar dat heeft hier verder
niets mee te maken. Wel erg gezond allebei!
Als
hoofdgerecht hadden we een salade gegeten die zij bij de slager had gekocht …. Met
asperges, ei en tomaten, die was ook lekker maar daar had zij niks aan gedaan ,
alleen gekocht natuurlijk en daar wil ik helemaal niets kwaads over zeggen want
dat is ook pittig soms, gezien de lange wachttijden daar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten