maandag 28 mei 2018

SLAPPE RABARBER


Het zou wederom een warme dag worden. Een dag die veel oude, kortademige mensen fataal zou worden. Kortademige dieren waarschijnlijk ook wel. Misschien mezelf ook wel hoewel ik niet kortademig ben. Behalve als ik de trap naar mijn woning ben opgelopen (4 hoog) maar dan ben ik altijd kortademig maar dood ben ik er gelukkig nooit aan gegaan, ondanks dat ik met deze warmte gewoon de lift negeer, zowel up als down.
Een buurvrouw van me is vannacht overleden. Ze kreeg een hartstilstand.. Het was een vrouw die al lang geen zin meer in het leven had: haar ogen stonden dof, ze liep altijd met haar hoofd naar beneden, ze kamde nooit haar haar, als ik haar vrolijk gedag zei, zei ze nooit iets terug. Het was wel te verklaren want bijna precies een jaar voor haar eigen overlijden is haar man overleden en daar bleef ze veel verdriet van houden; ze kon zich er niet overheen zetten. Eigenlijk kan wel gesteld worden: ze is uit haar lijden verlost.
Er is dezer dagen ook een tamelijk groot wonder gebeurd: mijn vriendin heeft gekookt. Niet echt helemaal zo van aardappelen met vlees en jus maar toch heeft ze iets van koken gedaan. Namelijk: rabarber gemaakt. Nou is dat niet het aller moeilijkste op de hele wereld om te doen maar voor iemand die al jaren lang volhoudt een hekel te hebben aan koken moet dit toch een hele stap zijn.
Jammer was wel dat ze in eerste instantie door de groenteboer belazerd was, die had haar namelijk een portie slappe rabarber in haar handen geduwd, waar niks mee te beginnen viel; het was het laatste restje uit de kist. De andere dag is ze teruggegaan en heeft ze een portie krakend verse rabarber gekocht, de groenteboer deed alleen net alsof hij zich niks meer kon herinneren van de portie rabarberafval die hij haar gisteren in haar handen had gestopt.
Als je zo’n tijdje niet kookt moet er wel haast iets misgaan zo’n eerste keer. Ze had er teveel water bij laten zitten tijdens het koken. Maar dat is eigenlijk ook weer niet erg omdat het teveel aan rabarbersap in de rabarbermoes gebruikt kan worden als rabarberlimonade en dat hebben we ook gedaan en het was werkelijk heerlijk. Ook de rabarbermoes was niet te versmaden… zo lekker. We aten het als toetje.
Ik merkte op dat er geen krijt in de Rabarber gedaan was. Vroeger deden ze dat altijd wel omdat rabarber kalk onttrekt aan het lichaam en krijt is kalk dus voegt het weer kalk toe. Ook meende ik interessant te zijn door op te merken dat er veel ijzer in Rabarber zit net als in spinazie trouwens maar dat heeft hier verder niets mee te maken. Wel erg gezond allebei!
Als hoofdgerecht hadden we een salade gegeten die zij bij de slager had gekocht …. Met asperges, ei en tomaten, die was ook lekker maar daar had zij niks aan gedaan , alleen gekocht natuurlijk en daar wil ik helemaal niets kwaads over zeggen want dat is ook pittig soms, gezien de lange wachttijden daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten