vrijdag 2 maart 2018

PANNETJE


Het is beslist niet mijn bedoeling om me middels deze stukjes aan wie dan ook op te dringen. Ik schrijf meestal zo maar wat, voor wie het lezen wil en de ene keer hoor ik er niks van terug en de andere keer krijg ik van verschillende kanten te horen dat het ‘wel een leuk stukkie’ was. Maar eigenlijk, eerlijk gezegd, kan me dat niet zo erg veel schelen en dat komt omdat ik niet ‘voor wie dan ook’ schrijf maar alleen voor mezelf.  Ik schrijf die stukje dan in blogvorm zodat ze voor mij gelijk makkelijk terug te vinden zijn, vandaar en ook wel een beetje, moet  ik eerlijk zeggen, om mijn trouwe lezers van dienst te zijn. Ik schrijf nu wel niet meer elke dag maar het is toch fijn voor de lezer, denk ik dat het stukje altijd makkelijk terug te vinden is.
Gisteren ben ik voor het eerst van mijn leven met de taxi naar een cursus gegaan. Het was zo vreselijk koud, dat zowel de fiets als de metro (metro en een stuk lopen) geen optie waren. Ik had die cursus natuurlijk af kunnen zeggen maar dat heb ik niet gedaan omdat ik die cursus te belangrijk vond. Heen en terug was ik 35 euro kwijt aan die taxi’s.
‘VERS’ zo heet die cursus waar ik naar toe moest en dat staat weer voor Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis. Het is duh bedoeling dat ik op die cursus werk aan mijn ‘korte lontje’. Ik word namelijk nogal  gauw boos, vaak om niks, en daar heb ik niet alleen last van maar ook onschuldige anderen en zelf voel ik me dan na afloop van zo’n boosheidsaanval nog behoorlijk  schuldig ook zodat ik die anderen niet meer onder ogen durf te komen.
Maar goed er bleek dus een cursus voor te zijn en daar heb ik, samen met 7 andere cursisten,  nu drie lessen van gehad. De belangrijkste dingen die ik tot nu toe gedaan heb, zijn ontspanningsoefeningen en scoren op steeds heter wordende pannetjes, waarover dadelijk meer. We hebben het gehad over vijf belangrijke gevoelens met een B: Bang, Boos, Blij, Beschaamd, Bedroefd en over de 5 belangrijke G’s: Gebeurtenis, Gevoelens , Gedachten, Gedrag en Gevolgen.
Wat die pannetjes betreft moet ik over de hele dag bijhouden ‘hoe heet’ mijn pannetje is. Dat pannetje moet natuurlijk mij voorstellen. Mijn pannetje kan zowel ’s morgens ’s middags als ’s avonds van 1 tot 5 heet worden. 1 is relaxed en 5 is uitermate geïrriteerd. Ook moet ik er steeds bijschrijven als er irritatie is wat voor irritatie er is en waar die vandaan komt……. En bij die beschrijving  moet ik steeds gebruik maken van de vier B’s en de 5 G’s.
Zeer in het kort: ik zit in pannetje 5: voor mij belangrijke slaappillen zijn uitverkocht.
Gebeurtenis:           Apotheker meldt :je slaappillen zijn de eerste 4 weken uitverkocht
Gevoelens:   Bang
Gedachten:  Dan slaap ik niet meer; dat is funest voor mij
Gedrag:        Ik sla hard op de toonbank van de apotheker
Gevolg:                     Ik word door de beveiliger de apotheek uitgezet

Beter gedrag zou zijn geweest als ik gelijk mijn psychiater had  gebeld. Dat heb ik later ook wel gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten