zaterdag 24 februari 2018

TANTE ELLY

Ik zette een cd van de Rolling Stones op in de hoop daaruit wat inspiratie voor dit stukje te kunnen op doen. Het eerste nummer van de cd (Black and Blue) was Hot Stuff. Het deed me meteen denken aan mijn eerste en enige drugservaring. Ik studeerde in Utrecht aan de Academie voor Expressie door woord en Gebaar in Utrecht maar ik kon in die stad geen kamer vinden. Daarom woonde ik enige tijd in Hilversum bij een tante van me: tante Elly. Ze was niet een echte 100% tante maar een ex-schoonzus van een zus van mijn moeder. Het was in ieder geval aardig van haar dat ze mij een kamer aanbood in haar grote huis. Tante Elly (35)zat nog steeds in het verwerkingsproces van haar echtscheiding. Uit haar klaagzangen bleek dat ze er nog steeds niet bij kon waarom hij, Ton, haar van de ene op de andere dag in de steek had gelaten……het was zo’n mooie lieve man, die bovendien twee kinderen bij haar had verwekt.
Op een dag stemde ze er mee in dat,  John, mijn beste vriend uit Rotterdam een weekendje mocht overkomen en blijven slapen bij haar thuis. Het was 1970 de tijd van seks, drugs en rock and roll: John en ik gingen allereerst op zoek naar drugs in het Hilversumse en dat was gauw gevonden, allebei hadden we een portie wiet ingeslagen waar we het hele weekend veel lol van zouden gaan beleven….dachten we …………. totdat tante Elly onze voorraad ontdekte in het laadje van het kastje dat op mijn slaapkamer stond.
‘Ik had er al zo’n vies vermoeden van’ zei ze ‘jullie stellen me echt teleur weet je dat, wat denk je dat je moeder daar van zou vinden,’ zei ze tegen mij…….tegen John zei ze: ……..’het was toch niet jouw idee hé, John,’ ‘Eigenlijk zou ik jullie op de trein naar Rotterdam moeten zetten, ik voel me behoorlijk in de maling genomen.  Maar ik neem dat spul van jullie af en spoel het door de wc, dan heb je er geen lol van en het doet jullie dan geen kwaad ook………….. kom nou maar naar beneden want ik heb het eten klaar.
We aten erwtensoep, het was eigenlijk helemaal niet zo koud voor erwtensoep maar Tante Elly deed wel meer rare dingen. John en ik vonden het wel vreemd dat drie glazen wijn volgeschonken werden bij de erwtensoep. Alsof alcohol geen verkapte drug is. Hanny en Rob, haar kinderen, aten braaf hun bordjes leeg en vroegen of ze op hun kamer naar de televisie mochten gaan kijken. Tante Elly hoefde niet eens te weten waar ze naar gingen kijken. ‘Ga je gang maar en zet het geluid niet niet te hard.’ zei ze.
Na het eten maakten we met zijn drieën de wijn op. Tante Elly was aangeschoten, ze kon duidelijk niet tegen alcohol. Ze begon steeds luider te praten en het ging steeds langer over haar favoriete onderwerp: seks, waarbij ze zowel mij als John verlekkerd aan zat te kijken. Toen ze tussen mij en John in op de bank kwam zitten vonden we het welletjes en gingen we naar onze kamer, Tante Elly verbouwereerd achterlatend.

Zo’n stuk was zij nou ook weer niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten