dinsdag 19 december 2017

ROWDY YATES

Ik had mijn kinderen helemaal vergeten te vertellen over Rowdy Yates en Rawhide. Vandaar.
Rowdy Yates was de held in de Amerikaanse western-serie Rawhide. Met een stel andere cowboys dreef hij groepen paarden in America, van Arizona naar Kentucky en van Texas naar Pennsylvania. Ze werkten met een stuk of tien cowboys en Rowdy Yates was niet de leider van de groep, want dat was Pete, de rustige Pete, maar Rowdy Yates kwam altijd veel meer voor in de Rawhide-verhalen en ook de kok Wishbone trouwens, die altijd zo heerlijk woedend kon worden om niks. Rowdy Yates werd gespeeld door iemand die nu een beroemd acteur en regisseur is: Clint Eastwood. Hij heeft in tientallen films gespeeld en hij heeft er ook tientallen geregisseerd…… en niet alleen cowboyfilms……. ook detectives en thrillers, alleen helaas weet ik de titels niet meer. Dat is trouwens ook niet zo’n probleem want die kunnen allemaal gegoogled worden.
Clint Eastwood speelde dus de Rowdy Yates in Rawhide, een sympathieke cowboy. Voor de leden van zijn cowboygroep was hij iemand waarop gerekend kon worden. Hij had altijd een vriendelijk woord klaar, en als er met een kwaadaardig concurrerende groep op de vuist gegaan moest worden dan kon de groep altijd op hem rekenen. Rowdy Yates had ijzeren vuisten. Maar …….. soms moest er in de groep zelf wel eens een vuiltje weggewerkt worden en daarvoor was hij ook niet te beroerd.
 Legendarisch was de knokpartij in een van de Rawhide-aflevering tussen Baas Pete en Rowdy Yates. Baas Pete beschuldigde Rowdy onterecht van het verdonkeremanen van een van de hengsten en dat nam de trouwhartige Rowdy natuur lijk niet want hij wist nergens van. Yates ging te paard op zoek naar de tamelijke wilde hengst en na een hele dag zware zoekarbeid vond Yates hem. De hengst had zichzelf klem gelopen in een kloof en kon daar op eigen kracht niet meer uit. Het heeft Rody nog flink wat uurtjes gekost om de hengst FURY  uit de kloof te trekken, te meer daar het wilde en uiterst eigenwijze beest  alsmaar tegenstribbelde. Toen Fury eenmaal uit de kloof getrokken was , was het eerste wat de hengst  deed, Rowdy Yates een fikse schop voor zijn kloten geven en weg was Fury weer. Maar dit keer wist Rody hem te achterhalen en een lasso om zijn hals te werpen. Het was nog een hele klus om met de wilde, haast onhandelbare Fury  bij de groep van  Pete te geraken. 
Toen dat laat in de avond eindelijk gelukt was moest Rowdy natuurlijk eerst een appeltje schillen met zijn baas Pete die hem onterecht beschuldigd had van het stelen van de hengst. Rowdy, zette de hengst  aan een paal van hun kampement en zonder zich ook maar een moment te bedenken stapte hij met grote passen op Pete af, die zoals gewoonlijk rustig bleef staan. Vlak voor Pete bleef Rowdy Yates staan en zei: ’Ik eis excuus voor jou verdachtmaking aan mijn adres. Want kijk: hier is Fury weer. Maar Pete weigerde excuus te maken, draaide zich om en liep weg. Dat pikte Rowdy niet. Hij greep Pete bij zijn schouder draaide hem naar zich toe en gaf het met zijn linker vuist een loeiharde kaakslag. Pete was gelijk buiten westen.

Toen Pete weer bijkwam ging hij geen revanche nemen; hij reageerde totaal onverwachts: ‘Oké, sorry Rowdy, ik heb me reuze vergist, ik had dat nooit mogen zeggen, maar één ding: was het nou nodig om mij daarvoor zo hard op mijn gezicht te slaan…….je bent toch normaal altijd zo vriendelijk!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten