zondag 26 april 2015

Dordt

Vandaag Koningsdag. Hoera. Onze Koning Willem Alexander wordt 48 jaar. Nederland viert feest. Dordrecht is het epicentrum van de festiviteiten. De verjaardag van deze koning wordt gevierd in nieuwe stijl. In ieder geval geen koekhappende, zaklopende en spijker poepende leden van het Koninklijk Huis.
De weersvoorspellingen zijn niet zo rooskleurig voor deze dag. Als weer toch beter blijkt uit te pakken dan de voorspelling  dan vrees ik dat het overvol zal worden in Dordrecht. Met name door de belangstelling uit Dordt zelf plus de door mij verwachte massale toeloop uit Rotterdam en Breda en omgeving. Het kan haast niet anders of er zullen vele feestgangers in een van de talrijke  Dordtse wateren belanden.
Mocht het vandaag toch nog lekker weer zijn dan ga ikzelf  ook even naar Dordt. Hier en daar wat fotootjes maken.  Ik ga geen moeite doen om Koninklijk stel te zien smilen en  zwaaien naar het volk. Dat zou me alleen maar irriteren.
Wel wil ik de opwinding bij het publiek proeven kort voordat  Willem-Alexander en Maxima langskomen. En ik wil ervaren hoe het publiek er bij staat wanneer het Koninklijk Stel alweer een paar minuten weg is.
Dat kleine kinderen en dronken mensen blij zijn met dit feestje, kan ik me heel  goed voorstellen. Met waanzinnig veel plezier denk ikzelf  terug aan de Koninginnedagen van mijn jeugd: met leuke straatspelen, verkleedpartijen, goochelaars, poppenkast, wagenspelen, tamboerkorpsen enzovoorts.  
Maar  de kinderlijke vreugde, het onnozele genot, dat de toch als redelijk mondig en normaal te beschouwen toeschouwer uitstraalt gedurende de festiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van onze Koning, is op zijn zachtst gezegd verontrustend.
Per jaar kost het Koningshuis veertig miljoen euro, dat is bijna twee euro vijftig per jaar per Nederlander.  Hieperdepiep hoera! Hoera!! Met die veertig miljoen euro per jaar zouden bijvoorbeeld vele gedupeerde klantjes en werkers in de zorg bijzonder blij zijn. En jaarlijks veertig miljoen extra voor de veiligheid van Afrikaanse asielzoekers bij hun riskante reis over de Middellandse Zee. Er zouden honderden mensenlevens zouden gered worden.
Die jaarlijkse veertig miljoen euro die Koning Willem krijgt, zijn voor zijn moedertje, zijn vrouwtje, zijn kindertjes, zijn hofhouding, zijn gebouwen, zijn vliegtuigen, fauna beheer, auto’s, bezoeken aan het buitenland (reisjes met en zonder aanhang),  zijn  jachtgeweren en – plezier. Mogen zijn kinderen vandaag bij het feest in Dordt zijn? Geen idee. Als ik die kop van Amalia zie. Krijg ik het vieze vermoeden dat ze zeer tegen haar zin moet gaan lopen lachen en zwaaien naar die ‘halve zolen’ aan de kant.

 Als een volgevreten, aangeklede dikke kikker, identificeert Willem Alexander zich met succesvolle Nederlanders, (voornamelijk succesvol in de door hem zo geliefde sporten als voetballen, hockey en zwemmen.). Dan is hij in zijn element. De organisatoren bieden hem en zijn Maxima,  de beste plaatsen in het stadion. Met zijn rode stropdas, zijn blauwe blazer, zijn witte overhemd is hij de verpersoonlijking van de succesvolle, zwaaiende, wapperende driekleur, de Nederlandse vlag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten