dinsdag 14 oktober 2014

OMA & OPA (28)

Maria en Joop Kikkerds. Zo heetten ze officieel, nu ze getrouwd zijn voor de burgerlijke stand. Zij hadden ook wel graag voor de kerk willen trouwen maar dat mocht weer niet omdat Maria al zo duidelijk zichtbaar zwanger was. Hun trouwdag was heel geslaagd. Ze zagen er allebei goed uit: een heel ontspannen en blije uitstraling.
Maria had mevrouw van ’t Hout gevraagd om haar te helpen bij de keuze van haar trouwkleren. Dat deed ze graag. Met veel plezier zelfs en de nodige smaak. Maria droeg een half-lange bloemetjesjurk  met daarop een appelblauwzeegroen bollerootje. Haar witte schoenen hadden een klein hakje. In haar lange donkerblonde haar stak een witte roos en op haar hoofd had ze een schattig klein hoedje van dezelfde stof als haar jurk.
Rika, de oudere zus van Maria is Joop komen helpen met het kiezen van zijn trouwkleding … en dat heeft ze naar behoren gedaan. Joop kende je haast niet meer terug in zijn driedelig donkergrijs kostuum, wit overhemd met ’n fijn grijs streepje en een rode stropdas. Hij liep op keurig gepoetste dus glimmende zwarte schoenen. Zo glad als hij vandaag geschoren was had nog nooit iemand hem gezien; en zijn kapsel? Stekeltjes als vanouds. Joop had er voor gekozen zonder hoed te trouwen. Hij vond het zo allemaal al chique genoeg. Bijna zouden ze nog hun kleine zoon Kareltje vergeten zijn. Hij kreeg een fraai grijs mini-kostuum aan met een wit overhemdje en een blauwe stropdas met elastiekje voor om zijn nek. Hij kreeg geen nieuwe schoenen; hij moest het maar doen met zijn oude grijze paar  … mooi gepoetst, dat wel.

Er waren toch meer mensen naar het stadhuis gekomen dan waarop ze gerekend hadden. De ouders van Maria, haar zus Rika en …. dat had ze heel goed geheim gehouden Rika’s aanstaande verloofde Berend Knigge  … iedereen die in de buurt van de Sint Jan woont kent Berend. Hij werkt daar als koster. Ook was er een leuk weerzien van Maria met drie oude schoolvriendinnen: Lies, Thea en Truus. Ook hun echtgenoten waren gezellig meegekomen. De dames hadden nog regelmatig contact.  Zo eens per jaar doen ze iets leuks met elkaar. Vorig jaar zijn ze bijvoorbeeld gezellig met zijn vieren naar de landelijke Libelledag geweest. Zeer geslaagd!
Joop had tegen zijn ouders gezegd dat ze beter maar konden wegblijven maar z’n moeder kon het blijkbaar niet laten. Ze stond daar een beetje triestig, allenig, rillerig op de trap van het stadhuis.  Zijn vader zat ongetwijfeld thuis of misschien ergens in een kroeg; hij heeft het al jaren gehad met Joop.
Peter en Jan, de twee broers van Joop. Peter had verkering met Els, ze waren deze dag samen gekomen. Broer Jan was in het geheim homoseksueel en hij had een vriend, Frits, die óók stiekem homo was … homoseksualiteit was iets wat gewoon niet mocht, niet kon ... toch waren  Jan en Frits met z’n tweetjes bij de huwelijksvoltrekking.   
Er was ook nog een oom van Joop met zijn drie kinderen, twee neven en een nichtje, alle drie van Joop z’n leeftijd. Het was jaren geleden, dat hij die mensen gezien had. Waarom, werd niet direct duidelijk maar Joop was niet bepaald hartelijk tegen die mensen; hij was een beetje nors terwijl die mensen zelf, vooral de neven en het nichtje, Joop allerhartelijkst begroetten.

Aan de overkant van het stadhuis stond een groepje mensen met andere belangen: ze ontrolden een spandoek met de tekst:
                                   Joop, we krijgen je nog wel!

De gebroeders  van Ooijen hielden het spandoek vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten